Tri bh. općine najpovoljnije za investicije

Veliki broj potencijalnih investitora pojavio se u tri bh. općine (Al Jazeera)
Veliki broj potencijalnih investitora pojavio se u tri bh. općine (Al Jazeera)

Općine Teslić, Tešanj i Žepče, prema FDI magazinu (Financial Times Group), koji je specijaliziran za izravna strana ulaganja, uvrštene su među 10 najpovoljnijih investicijskih lokacija Južne Europe prema omjeru troškovne učinkovitosti.

Tim povodom konferenciju za novinare u Sarajevu su održali predstavnici Područja poslovne izvrsnosti – BEAR (Business Excellence Area), koje predstavlja razvojnu inicijativu tri spomenute bh. općine.

“Ući u ‘top 10’ najatraktivnijih lokacija za strane investicije u ovom dijelu Evrope zaista nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz Bosne i Hercegovine, opterećeni svim problemima koje imamo”, ocijenio je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, dodajući kako mu je “čast što je dio jedne pozitivne priče unutar Bosne i Hercegovine”.

Podsjetio je kako su tri općine u rujnu 2012. godine postigle dogovor o međuopćinskoj suradnji, a potom ušle u zajednički projekt promocije svojih gospodarskih kapaciteta, te poručio da je “cilj čitave priče stvoriti nova radna mjesta”.

“Dvije industrijske zone nudimo po popularnoj cijeni od jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom za izgradnju prostora potencijalnih investitora i uz odgovarajuće uslove. Nakon 10 godina taj investitor zemljište dobiva u vlasništvo. Drugo su stimulativne mjere, a to je 5.000 KM po svakom novozaposlenom radniku kojeg skidate sa biroa”, pojasnio je Miličević tajnu teslićkog uspjeha.

Brojni potencijalni investitori

Dodao je kako se u Tesliću pojavio veliki broj potencijalnih investitora iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Švicarske i Turske, te najavio njihovo zanimanje za ulaganja u Žepču i u Tešnju.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić istaknuo je kako je “malo općina u Bosni i Hercegovini koje se mogu pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvoza”.

“Uspjeli smo u prošloj godini ostvariti ukupan izvoz u iznosu 325 miliona KM [blizu 160 miliona eura]. U posljednje četiri godine izvoz je uvećan sa 180 miliona KM [blizu 90 miliona eura] na spomenutih 325 miliona KM”, rekao je Huskić i napomenuo kako se trenutno proizvodi s područja tešanjske općine izvoze u gotovo 60 zemalja svijeta.

Govoreći o priznanju FDI Magazina, načelnik općine Žepče Mato Zovko kazao je da će “nagrada biti još veća kada strani ulagači budu kucali na vrata”.

Kategorije i kriteriji prema kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje europske regije i gradove su ekonomski potencijal, omjer investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvaliteta života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje izravnih stranih investicija.

Za prestižnu nagradu “FDI europski gradovi i regije budućnosti 2014/2015” prijavilo se 468 gradova i regija u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativost, infrastruktura i poslovne naklonosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

BiH je po vodenim resursima bogatija od mnogih zemalja, uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan pa čak i SAD.

23 Mar 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO