Hong Kong: Parkinzi najtraženija roba

Investitori u Hong Kongu osmislili su novi način zarade. Umjesto da novac čuvaju na bankarskim računima, shvatili su da veći profit leži u kupovini parking mjesta.

Poput svake velike metropole, Hong Kong je pretrpan automobilima. Svako to vozilo zahtijeva i jedno parking mjesto. Budući da je prostor u Hong Kongu luksuz, mnogi sebi ne mogu priuštiti običan parking, a vrijednost takve površine može biti nezamislivo velika.

“U Hong Kongu postoji velika potražnja za parking mjestima, naručito na nekim lokacijama u centru grada. U takvim mjestima omjer između stanova i parking mjesta je četiri naprema jedan. Možete samo zamisliti koliko je parking, kao nekretnina, tražena roba”, kaže James Chenung, tržišni analitičar.

Reklama

U jednom luksuznom naselju na južnom dijelu otoka, jedno parking mjesto nedavno je prodano za 390.000 dolara, što je apsolutni rekord.

Prodaja preko interneta

Velika potražnja uzrokovana je djelomično i trendom da bogati ljudi novac ulažu u parking mjesta, umjesto u banke, i tako izbjegavaju plaćanje određenih poreza.

Reklama

„Nedavno sam imao gospođu koja je kupila tri parking mjesta u sat vremena preko moje web stranice, i to me je oduševilo”, ispričao je John Wong, vlasnik portala parkinghk.com.

Wong je upravnik deset garaža u Hong Kongu. Također, vlasnik je i internetske stranice na kojoj se oglašavaju parking mjesta za iznajmljivanje i prodaju. Tvrdi da je parking bolja investicija nego štednja u banci.

“Ukoliko u banci imate milion hongkonških dolara ili 120 hiljada američkih dolara, i nemate namjeru da ta sredstva dirate, umjesto da dobijate jedan posto godišnje kamate, bolje je taj novac uložiti u parking i zarađivati pet posto više“, objašnjava ovu logiku John Wong.

Takva investicija je još atraktivnija zbog male cijene ulaska u takav biznis, za razliku od trgovanja nekretninama. Ulaganje u parking mjesta je postalo veliki trend među investitorima, a prema svemu sudeći, nastavit će se još neko vrijeme.

Izvor: Al Jazeera