Volvo povećava kapacitet proizvodnje hibrida

Volvo V60 Plug-In Hybrid, pogonjen samo baterijom napunjenom na standardnu utičnicu, može preći do 50 kilometara (EPA)

Švedska komapanija Volvo Car Corporation objavila je kako povećava proizvodne kapacitete za novi model Volvo V60 Plug-In Hybrid, sa početne serije od 1.000 primjeraka za 2013. godinu na 4.000 do 6.000 primjeraka u 2014. godini, prenosi Tanjug.

Sofisticirana Plug-In hibridna tehnologija uključuje dvije pogonske opcije i moćnu bateriju koja omogućava autonomiju kretanja od 50 kilometara isključivo na struju.

“Mi smo prvi u industriji koji su integrirali Plug-In hibridnu tehnologiju i uspostavili proizvodnju uporedo sa standardnim modelima, što kupcima nudi mogućnost odabira svih opcija, dostupnih i u standardnom Volvou V60”, istakao je stariji potpredsjednik odjeljenja za razvoj i istraživanje Peter Mertens.

Reklama

Modifikacija proizvodne linije

On je naveo da su dodatna oprema i sistemi tog automobila uvjetovali modifikaciju proizvodne linije, koja je omogućila jednostavnu integraciju više od 300 dodatnih dijelova koje Plug-In hibridna verzija ima u odnosu na standardni model.

Volvo V60 Plug-In Hybrid je rezultat tehničke i finansijske saradnje između Volvo Car Corporationa i švedske energetske kompanije Vattenfal.

Reklama

Inicijalna serija od 1.000 primjeraka je rasprodata i prije dolaska u prodajne salone, a već se popunjava i knjiga narudžbi za sljedeću godinu, naveo je Mertens.

Baterija Volva V60 Plug-In Hybrida može se puniti priključenjem na standardnu utičnicu i puni se do 7,5 sati.

Izvor: Agencije