Nova tehnologija u modelima Volva

Dvolitarski D3 motor predstavljen je u Volvu S60 (EPA)

Švedski proizvođač automobila Volvo omogućio je kupcima da štedljivu start&stop tehnologiju kombiniraju s automatskim mjenjačem. Nova tehnologija, u početku dostupna sa 2,0-litarskim D3 turbodizelašem, smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 10 grama po kilometru, što znači manju potrošnju goriva na 0,4 litara na 100 kilometara.

Početkom septembra šestostepeni automatski mjenjač sa “start&stop” sistemom postaje dostupan u D3 verzijama modela S60, V60, V70 i S80.

“Konstantno smanjenje emisije ugljen-dioksida na konvencionalnim agregatima je važan dio naše DRIVe-Towards-Zero strategije. To je najefektivniji način kratkoročnog smanjenja štetnih emisija naših modela. Ovaj se posao obavlja uporedo s razvojem inovativne strategije elektrifikacije”, kazao je Peter Martens, potpredsjednik Odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Car korporaciji.

Kombiniranje “start&stop” sistema s automatskim mjenjačem je mnogo veći tehnološki izazov nego kod postojećih sistema koji funkcioniraju s manuelnim mjenjačima i koji su dostupni u većini Volvo modela. Motor se mora trenutno pokrenuti kada vozač skine nogu sa kočnice i pritisne gas.

“Fokusirali smo se na postizanje istog osjećaja agilnosti s aktuelnim automatskim mjenjačima. Odgovor je tako brz da imate osjećaj da automobil počne ubrzavati čim se motor pokrene”, objašnjava Martens.

Podaci o kočionom pritisku

Tehnologija koristi podatke o kočionom pritisku kako bi se izvršilo gašenje ili paljenje motora. Sistem je programiran da ugasi motor čim automobil stane u mjestu. Električna pumpa održava pritisak ulja u mjenjaču kada motor ne radi. Sistem također uključuje i poboljšani pokretač motora.

Dvolitarski D3 motor, predstavljen 2010. godine u Volvu S60, razvija snagu od 163 konjske snage i dostupan je kroz čitav spektar modela.

Kombinacijom D3 motora, automatskog mjenjača i “start&stop” sistema, S60 u prosjeku troši 5,4 litre goriva i emitira 142 grama po kilometru ugljen-dioksida, njegov karavanski brat V60 troši 5,7 litara goriva i emitira 149 grama po kilometru ugljen-dioksida, kao i model V70, dok S80 u prosjeku traži 5,6 litara goriva i emitira 148 grama po kilometru ugljen-dioksida.

Izvor: Agencije