Skupština KS-a usvojila inicijativu o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Od Parlamentarne skupštine BiH se traži da po hitnom postupku usvoji zakon o zabrani negiranja genocida (EPA)

Svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u Sarajevu su nepoželjni, usaglasila se danas Skupština Kantona Sarajevo, javlja sarajevski portal Klix.ba.

Inicijativu je podnio zastupnik Damir Nikšić i ima šest tačaka, od kojih je jedna da Vijeće ministara javno objavi listu zemalja koje do sada nisu usvojile rezoluciju, a čije poslovne institucije, banke, mediji i druge organizacije djeluju u Bosni i Hercegovini.

Za inicijativu su glasala sva 34 zastupnika.

Reklama

Inicijativom se osuđuje svako negiranje genocida, te se svi koji imaju političku ili finansijsku podršku od strane država koje nisu usvojile rezoluciju proglašavaju nepoželjnim u Kantonu Sarajevo.

Usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida

Također se prekida svaka saradnja sa poslovnim subjektima i organizacijama, društvima, medijima ili pojedincima koji imaju podršku od strane tih država.

Od Parlamentarne skupštine BiH se traži da po hitnom postupku usvoji zakon o zabrani negiranja genocida kako bi se jasno definisale sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Reklama

Od Vijeća ministara se traži objava zvanične liste tih zemalja.

Skupština KS-a pozvala je Predsjedništvo BiH i sve skupštine kantina u Federaciji BIH, kao i entitetske skupštine da se pridruže inicijativi.

Izvor: Portali