Hrvatski sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Plenkovića

Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1.600 eura, minimalnu bruto plaću od 1.250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Hrvatska je u petak navečer dobila 16. Vladu od nezavisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ), javlja Hina.

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila pljeskom.

Predsjednik i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obavezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države.

Saboru je u petak predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, temelji se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1.600 eura, minimalnu bruto plaću od 1.250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Rasterećenje ekonomije

Predviđa i rasterećenje ekonomije za dodatnih 135 miliona eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona eura.

Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložit će se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osigurat će se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava.

Plenkovićeva treća Vlada također planira udvostručiti jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, dati godinu dana penzionog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećat će i iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 eura.

Usto, do kraja njenog mandata, penzije bi se trebale povećati za najmanje 30 posto te će prosječna penzija iznositi najmanje 750 eura, a za 30 posto povećat će se i socijalne naknade.

Vlada sastavljena od 18 ministarstava

Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30 posto, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 posto, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.

Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16, imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika: HDZ-ove Tomu Medveda, Davora Božinovića, Olega Butkovića, Branka Bačića, Ivana Anušića, Marka Primorca i DP-ova Josipa Dabru.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, odbrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, a Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i mladih.

Marin Piletić i dalje će biti ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

I Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković zadržavaju iste ministarske pozicije.

DP-u ministarstvo gospodarstva

Obuljen Koržinek resor kulture i medija, Medved hrvatskih branitelja, a Butković mora, prometa i infrastrukture.

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković preuzima novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, dok na čelo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva dolazi DP-ovac Josip Dabro.

Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan vodit će Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojemu se dodaje i digitalna transformacija.

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina koji dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, u kojemu je do sada bio državni tajnik.

Ministarstvo gospodarstva preuzima DP-ov Ante Šušnjar, a novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva njegov stranački kolega Ivan Šipić.

Izvor: Agencije