Novi zemljotresi pogodili regiju

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti (www.emsc-csem.org)

Rijeku i Kvarner sinoć je oko 22.40 pogodio novi potres, a podrhtavanje je trajalo, kao i u prethodnim navratima, svega nekoliko sekundi.

Epicentar potresa u 22:39 sati bio je 18 kilometara južno od Rijeke i šest kilometara sjeverozapadno od Njivica na otoku Krku.

Magnituda tog potresa bila je 2,8 stepeni Richtera, javlja Večernji list.

Reklama

To je bio već peti potres koji je pogodio okolinu Rijeke i područje Kvarnera za samo dva dana.

Prvi potres dogodio se u utorak 11:40 sati, a imao je magnitudu 3,4 stepena po Richteru. Drugi potres dogodio se istog dana oko 23 sata, a imao je magnitudu od 3,7 stepeni po Richteru.

Nakon njega je uslijedio još jedan potres, u srijedu oko 13:30 sati, a bio je magnitude 3,5 stepeni po Richteru, a četvrti oko 17:30 magnitude 2,8 prema Richteru, čiji je epicentar bio na otoku Krku, kod Omišlja.

Reklama

Rijeku i okolinu je, od 8. augusta u 11:35 sati, kad je zabilježen prvi, pa do četvrtka ujutro, pogodilo 14 potresa, podsjećaju hrvatski mediji.

Potresi u Vršcu i Pančevu

U Pančevu se sinoć osjetio zemljotres jačine 3,8 stepeni Richtera, objavljeno je na internetskoj stranici Republičkog seizmološkog zavoda.

Nakon prvog zemljotresa koji je bio u 21:17, dva sata kasnije, u 23:17 registriran je zemljotres magnitude 3,6 jedinica Richterove skale u regiji Vršca, javlja Tanjug.

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, navodi se na stranici Zavoda.

Izvor: Agencije