Satelitski snimci: Izrael gradi puteve za snabdijevanje do prijelaza Rafah

Izraelska vojska saopćila je 7. maja da je preuzela kontrolu nad prijelazom Rafah, koji povezuje Egipat s Pojasom Gaze.

Područja koja je izraelska okupatorska vojska poravnala buldožerima istočno od Rafaha (Planet Labs)

Satelitski snimci pokazuju da izraelska vojska vrši ravnanje terena i uspostavlja nove logističke rute za snabdijevanje duž koridora Philadelphia, istočno od prijelaza Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Snimci koje je objavila stranica Planet Labs PBC, snimljeni između 3. i 11. maja, pokazuju značajnu aktivnost izraelskih snaga koje su tokom ovog perioda izgradile dvije logističke rute za snabdijevanje. Prva povezuje vojnu lokaciju Karem Abu Salem (Kerem Shalom) s kopnenim prijelazom Rafah.

Udaljena je 300 metara od koridora Philadelphia i duga 3,5 kilometara, a njen završetak vidi se na fotografijama snimljenim 11. maja.

Na snimcima se, također, vidi izgradnja druge ceste koja povezuje vojnu bazu Amitai sa sjevernim Rafahom, a radovi na tom putu su zaustavljeni od 3. maja. Osim toga, postoje dokazi da okupacija ravna zemlju buldožerima i uništava objekte koji se nalaze na otprilike 600 metara od ose Philadelphia.

Okupatorske snage pripremaju put za logističku opskrbu, koji povezuje vojnu lokaciju Karem Abu Salem s kopnenim prijelazom Rafah (Planet Labs)

‘Tampon-zona’

Izraelske snage nastavljaju svoje kopnene napade na područjima istočno od Rafaha i kontroliraju tamošnji prijelaz, što je dovelo do raseljavanja oko 450.000 ljudi, prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Izraelska vojska saopćila je 7. maja da je preuzela kontrolu nad prijelazom Rafah, koji povezuje Egipat s Pojasom Gaze.

Vojska je navela u saopćenju da su “snage 401. oklopne brigade preuzele operativnu kontrolu nad palestinskom stranom prijelaza Rafah i odvojile prijelaz od koridora Salah al-Din”.

Na taj način su izraelske snage prodrle na koridor Salah al-Din ”Philadelphia”, prvi put nakon povlačenja iz Pojasa Gaze sredinom augusta 2005. godine, što je 14 kilometara duga granična linija koja razdvaja palestinska područja u Pojasu Gaze i poluotok Sinaj.

Mirovni sporazum između Egipta i Izraela predviđa da između dvije strane postoji “tampon-zona” duž granice.

Izvor: Al Jazeera