Taksisti zbog Ubera blokirali promet u Zagrebu

Zbog prosvjeda stvarale su se veće gužve na prometnicama u dijelu Zagreba (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio da je u tijeku razgovor predstavnika nadležnih ministarstava i taksista koji prosvjeduju nezadovoljni jer se u Hrvatskoj za prijevoz koristi aplikacija Uber.

Taksisti, koji su došli u Zagreb na prosvjed iz cijele Hrvatske, od ujutro sa stotinama vozila otežavaju automobilski promet Vukovarskom ulicom, od križanja sa Savskom do križanja s Ulicom Hrvatske bratske zajednice.

Plenković je poručio da je korištenje te aplikacije protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj, zbog čega je izrečen niz sankcija.

Reklama

Napomenuo je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano provodi inspekcijski nadzor nad vozačima i vozilima koja nemaju važeću licencu sukladno hrvatskim propisima.

Inspekcijski nadzori, kazne i zapljene

“Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. Izrečene su novčane kazne u iznosu 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda”, naveo je premijer, kako prenosi Hina.

Dodao je da nadležna tijela, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva provode analize sukladno svojim nadležnostima te će “u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje”.

Reklama

Poručio je kako svi koji smatraju da se zbog korištenja aplikacije Uber krše njihova prava mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima.

“Vjerujem da će dijalog, koji u ovom trenutku vode državni tajnici s predstavnicima prosvjednika, rezultirati prestankom prosvjeda i mogućim rješenjima za situaciju koja očito opterećuje niz taksi službi i taksista diljem Hrvatske, a osobito se odnosi na Dubrovnik, Split i Zagreb”, zaključio je.

Zbog prosvjeda stvarale su se veće gužve na prometnicama u tom dijelu Zagreba, a u jednom trenutku došlo je i do blokade ulice Hrvatske bratske zajednice.

Reklama

Hrvatski taksisti prosvjeduju zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije, prvenstveno Ubera čije prevoženje putnika nije regulirano.

Policija je potvrdila da joj prosvjed nije prijavljen.

Dubrovački taksist i predsjednik Sekcije autotaksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore Božo Miletić rekao je Hini da su njihovi zahtjevi vrlo jasni te da ne traže nikakva pogodovanja već samo poštivanje i provedbu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, po kojem Uber radi nezakonito.

Reklama

Za događaj u Vukovarskoj Miletić tvrdi da to nije prosvjed koji je definiran Zakonom o javnom okupljanju, već spontano izražavanje nezadovoljstva radom mjerodavnih institucija.

Građane je zamolio za razumijevanje, ispričavši im se zbog mogućih neugodnosti, ali smatra da je to jedini način na koji mogu izraziti svoje nezadovoljstvo.

Od nadležnih ministarstava očekuju da im jave kada će biti onemogućena Uber aplikacija.

Reklama

Uber: Neprihvatljiv pritisak

Uber se javio priopćenjem poručivši da blokiranjem grada najviše trpe građani, a takvim, kažu, nepromišljenim odlukama, šteti se i poslovanju grada. 

Smatraju da je takav pritisak u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena te nije primjer moderne europske države.

“U tijeku je turistička sezona diljem Hrvatske, a blokada gradova ne prikazuje sliku Hrvatske kakvu želimo da strani gosti zapamte”, ističe Uber.

Iz Ubera tvrde da oni potiču kretanje u gradovima, a u Hrvatskoj njegovu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi zato što je pouzdan, siguran i lako dostupan.

“Turisti iz čak 118 zemalja su koristili Uber tijekom ove godine. U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podupiremo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i promiče tržišno natjecanje”, stoji u priopćenju.

Izvor: Agencije