Poslanici Srpske liste vratili se u Skupštinu Kosova

Politički predstavnici Srba i zvanično su se vratili u kosovske institucije nakon pauze od šest mjeseci (Arhiva)

Sjednici Predsjedništva Skupštine Kosova prisustvovali su u ponedjeljak i politički predstavnici Srba, čime su se i zvanično vratili u kosovske institucije nakon pauze od šest mjeseci, prenose agencije.

Šefovi zastupničkih grupa održali su sjednicu u Prištini, na kojoj su raspravljali o terminu održavanja sljedeće sjednice Skupštine Kosova.

Sastanku su prisustvovali, osim Albanaca, i šef Srpske liste Slavko Simić i potpredsjednik Skupštine iz srpske zajednice Slobodan Petrović.

Reklama

Ivanović: ‘Dobar potez’

Srpski zastupnici bojkotirali su rad Parlamenta Kosova od oktobra 2016. godine zbog protivljenja Zakonu o Trepči, koji je, bez podrške Srba, usvojen u Skupštini Kosova.

Zakon o Trepči bio je jedan od štetnih zakona po srpsku zajednicu, ocijenili su srpski predstavnici i u tom okviru naveli i zakone o strateškim investicijama i imovini.

“Poslanici Srpske liste su, uzimajući u obzir interese srpskog naroda na KiM, kao i složenu političko-bezbednosnu situaciju, odlučili da se vrate u kosovski parlament, pre svega da bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje zajednice srpskih opština”, izjavio je u nedjelju navečer Tanjugu šef zastupničkog kluba te liste Slavko Simić.

Reklama

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocijenio je u ponedjeljak kako je povratak poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova “dobar potez” jer im omogućava da se kroz rad u institucijama izbore za bolji život Srba na Kosovu, prenosi agencija Beta, za koju je on kazao kako se Srpska lista mora nametnuti “kao ozbiljan faktor” u Skupštini Kosova.

“Normalno je da pojedini potezi kosovskih vlasti moraju naići na političku reakciju, ali se iz Skupštine ne sme izlaziti na mah ako nemaju plan kako da se vrate u parlament. Može da se napravi demonstracija izlaskom iz Skupštine, ali to mora da bude potez koji kratko traje”, kazao je Ivanović.

 

Reklama

Ističe kako je važno da politički predstavnici Srba uspostave odnos s Albancima s kojima su u koaliciji u Vladi i Skupštini Kosova.

“Oni moraju da privuku pažnju na sebe i da upozore Albance da neće biti samo nemi posmatrači onoga što dve albanske partije među sobom dogovaraju”, rekao je Ivanović.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je ranije u ponedjeljak kako se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament kako bi se aktivno uključili u sprečavanje formiranja vojske Kosova, ali i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Izvor: Agencije