Vučić: Želimo generacije koje neće znati za rat

Vučić i Šojgu obavili su i simboličnu primopredaju aviona MiG-29 koji su nedavno stigli iz Rusije (Tanja Vali? / Tanjug)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da “Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu sa Bošnjacima, dobrim odnosima sa Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima”.

Vučić je nakon vojne vježbe “Sloboda 2017” održane povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu poručio i kako “nova tehnika, artiljerija i avioni Vojske Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome, već su dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti”.

Prema njegovim riječima, “Srbija se ne plaši da pregovara, ali niko ne treba da pomisli da pregovara jer se plaši”.

Reklama

“Vojska Srbije je svaki dan jača i uskoro će biti i mnogo bolje plaćena. Mi smo oslobođena, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da se bavi sobom i da radi, napreduje i razvija se”, rekao je Vučić.

‘Srbiji je potrebna stabilnost’

Govoreći o danu oslobođenja Beograda, rekao je kako se nada da se “Srbija zauvek oslobodila one vrste ludila koja smatra da je opravdano ubijati u ime rase, nacije ili ideologije”.

“Takva nakaradna filozofija više ne važi i nećemo na nju nikada da pristanemo. Na dan kada se rat završio poručujemo da nam je osnovna namera da se više nikad ne nastavi. Sve ćemo uraditi da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat i koje će misliti dobro o sebi, a ne loše o drugima, koje će poštovati, a ne potcenjivati”, rekao je Vučić.

Reklama

Smatra da je “Srbiji potrebna stabilnost, kao i razvoj i rast, a mir je osnovni uslov za to”.

“Niko neće moći nekažnjeno da napadne Srbiju, a mi ćemo braniti i svoju otadžbinu i svakog čoveka u Srbiji. Neprocenjiv nam je taj život – život svakog čoveka u Srbiji. Hoćemo jaku razvijenu državu Srbiju, koja će i svima drugima biti garant mira i stabilan i pouzdan partner”, rekao je Vučić.

Zahvalio Rusiji na avionima

Iskoristio je i priliku da zahvali predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu “za naoružanje koje su dali i predali Srbiji i koje je Srbija dobila da zauvek njime upravlja”. Pritom je mislio na borbene avione MiG-29, koji su nedavno dopremljeni iz Rusije u Srbiju, a danas prvi put predstavljeni javnosti.

Reklama

Vučić je još i rekao da će dan oslobođenja od fašizma Srbija “slaviti uvek sa ruskim prijateljima, koji su sa sovjetskim narodima, sa srpskim i drugim jugoslovenskim narodima oslobađali Beograd, ginuli za slobodu i prolili krv da bi građani Srbije danas uživali u onome što nam je najvrednije”.

“Neka je večna slava oslobodiocima Beograda, borcima Narodnooslobodilačke vojske, koji su oslobodili naš grad, crvenoarmejcima koji su učestvovali u oslobađanju. Neka živi slobodna Srbija!”, zaključno je poručio Vučić.

Vojnoj vježbi, u kojoj je sudjelovalo više od 2200 pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije, 30 aviona i helikoptera, kao i elitna jedinica srbijanskih oružanih snaga, prisustvovali su, među ostalim, i ruski ministar Šojgu, premijerka Srbije Ana Brnabić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te veliki broj građana.

Izvor: Agencije