Konstituiran Predstavnički dom Parlamenta BiH

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je u utorak u Sarajevu nakon što je izabrano rukovodsto tog doma te članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Za članove Kolegija Doma izabrani su Šefik Džaferović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), Borjana Krišto, poslanica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, i Mladen Bosić, poslanik Srpske demokratske stranke.

Džaferović je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran s 27 glasova za, sedam protiv i osam suzdržanih.

Reklama

Za prvu zamjenicu Predstavničkog doma Borjanu Krišto glasalo je 35 poslanika, sedam je bilo suzdržano, a glasova protiv nije bilo. 

Džaferović je nakon završetka konstituirajuće sjednice izjavio da želi da Predstavnički dom u ovom mandatu ima konstruktivan rad, iza kojeg će stajati rezultat.

“Želim da kao rezultat, između ostalog, i tog konstruktivnog rada Bosna i Hercegovina konačno deblokira svoje integracijske procese. Želim da se u Bosni i Hercegovini konačno da zamah ekonomskom razvoju, zapošljavanju i svim onim pitanjima koja se nalaze u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma kao jedne od tih ključnih institucija”, kazao je Džaferović.

Reklama

Špirić: SNSD opozicija na državnom nivou

Aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine i novoimenovani poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je rekao da su sretne zemlje u kojima se vlast mijenja na demokratski način.

“Svima koji su izabrani želim čestitati. Očekujem da će raditi u interesu svih. U SNSD-u smo odlučili da budemo opozicija i radićemo na našem programu, koji se nekada nekome neće dopadati, ali sve što bude konstruktivno u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonima imaće podršku SNSD-a”, kazao je Špirić.

Reklama

Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović rekao je da će SDP BiH biti vrlo oštra i konstruktivna opozicija.

“Gdje god budemo mogli dati svoj doprinos da procesi u Bosni i Hercegovini idu brže, gdje god vidimo dobar prijedlog, mi ćemo ga u svakom slučaju podržati”, kazao je Magazinović i najavio da će SDP BiH “vrlo otvoreno i jasno kritizirati sve one stavove s kojima se ne bude slagao”.

Ivanić: Vijeće ministara do kraja januara

Reklama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je izjavio da u Predsjedništvu postoji dogovor da se, nakon konstituiranja Predstavničkog doma i formiranja Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, uđe u proces konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Uvjereni smo da će se i jedan i drugi proces završiti do kraja ovog mjeseca, tako da bismo do tada trebali imati predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a u istom trenutku i kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, rekao je Ivanić.

Izrazio je nadu da bi u tom kontekstu konstituiranja Vijeća ministara mogao biti završen do kraja januara, odnosno prvih desetak dana februara.

Reklama

Broj poslanika po strankama

U skladu s Poslovnikom, prvu sjednicu Predstavničkog doma, nakon oktobarskih općih izbora, sazvao je Kolegij Doma iz prethodnog saziva, a sjednicom je predsjedavao najstariji izabrani poslanik, kao privremeni predsjedavajući, Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Prije početka konstituirajuće sjednice, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić uručio je poslanicima uvjerenja o dodjeli mandata.

Reklama

Novoizabrani poslanici dali su svečanu izjavu.

U novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati 10 poslanika, devet iz entiteta Federacija BiH i jednog iz entiteta Republika Srpska.

Demokratska fronta imat će pet zastupnika, SBB BiH četiri, HDZ BiH i stranke koje su u koaliciji s njom četiri, SDP BiH tri, HDZ 1990 jednog, kao i Bosanskohercegovačka partiotska stranka i A-SDA.

SNSD će imati šest poslanika, SDS pet, Partija demokratskog progresa – Narodna demokratska partija jednog i Demokratski narodni savez jednog poslanika.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javjla kako Dom naroda tek treba biti formiran.

”I u njemu, novoj skupštinskoj većini, političkoj osocini SDA, SDS i HDZ-a BiH, opozicioni SNSD Milorada Dodika može politički zagorčati život kada se radi o usvajanju zakona”, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pojedini ambasadori, predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije