Mali Dubrovnik, iza bh. granice

Zbog skupog života u Dubrovniku – blizina bh. granice nekima je sada spas kada je riječ o povoljnijem rješavanju stambenog pitanja. Stanovanje s jedne, a rad i školovanje s druge strane granice postaje privlačna mogućnost mladim dubrovačkim obiteljima.

„Turistički biser, ali skup za život. Nekretnine vrtoglavih cijena teško su dostupne onima koji zarađuju hrvatske prosječne plaće, a žive u Dubrovniku“, izvještava Ivan Pavković.

No, već iza brda nudi se znatno povoljnije rješenje. Tu je bosanskohercegovačka Ivanica. Porodica Milković doselila se iz središta Dubrovnika prije sedam mjeseci.

Reklama

Deset kilometara razlike

„Ja i žena tražili smo neku nekretninu za uzeti. Međutim, u Dubrovniku za naše mogućnosti nismo mogli uzeti ništa, jedino biti podstanari“, priča Mato Milković, doseljenik iz Dubrovnika.

Kuću u izgradnji u desetak kilometara udaljenoj Ivanici, u BiH, mogli su priuštiti, jer je nekoliko puta jeftinija nego dolje preko granice. Zadovoljna supruga Suzana obavlja kućne poslove nakon dolaska s posla iz Dubrovnika. Sad su svoji na svome. Uspjeli su zaobići sve prepreke.

Reklama

„Nijedna banka u RH ne financira kupnju nekretnine u BiH. To jedino za mlađe može biti neki minus. Međutim, nekako se riješi i to.”

Ne trpe im zbog preseljenja preko granice ni društveni život ni druženja s prijateljima.

„Puno radije dođu ovdje nego što su dolje. Dolje je vazda problem bio parking. Dok oni dođu i parkiraju se prođe ih volja za kavom. Ovdje je baš ono… Sve nam je zgodno.“

Reklama

Promjena godi i kćerki Anamariji, iako sada mora vozariti do škole.
„Nama je baš lijepo ovdje, ne želimo se sad opet preseliti u grad. Ovdje su mir i tišina.“

Uz to su oboje supružnika preko majčine strane porijeklom iz BiH, što otvara put dobijanju državljanstva. Slično je i sa ostalim doseljenim Dubrovčanima.

„Tu smo, imamo nešto svoje i zadovoljni smo“, kaže Mato.

Reklama

Zbog dolaska novih susjeda raduje se Tuzlak Ekrem Šehović. U Ivanici je od umirovljenja, prije osam godina. Mnoge su, kaže, prednosti života ovdje.

„Ovdje volimo boraviti supruga, djeca i ja, zato što je klima jako dobra. I hajde da kažemo, ipak je to zaleđe Dubrovnika.“

U naselju je povoljnija cijena, jer nema pogled na more. Pogled je nekoliko stotina metara dalje. Dubrovčane ovamo privlače povoljnije nekretnine, ali bi uskoro i Ivanica, u dijelu s pogledom, mogla postati elitno naselje. Luksuz, ali barem upola jeftiniji nego u i oko Dubrovnika.

Reklama

Gradnja vila

„Uz izgradnju kuća za obitelji već imamo projekte gdje ljudi grade luksuzne objekte, gdje te vile već privlače strane goste u sezoni“, govori Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno.

Čeka se uređenje cesta, vodovoda i kanalizacije, što u općini obećavaju uskoro ostvariti. Taj nedostatak, međutim, ne sprečava trgovinu nekretninama, gradnju luksuznih vila, te sve češća doseljavanja.

Više ulaganja u infrastrukturu je ono što, svakako, očekuju ulagači u ove luksuznije objekte, mještani, pa i doseljenici u ovo mjesto, koje u šali ili od milja već zovu malim Dubrovnikom.

Izvor: Al Jazeera