Izložba o zločinima ‘Škorpiona’ u Beogradu

Policija je uoči otvaranja izložbe udaljila grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija (Al Jazeera)

Policija, prije, tokom i za vrijeme izložbe posvećene albanskim žrtvama u Podujevu tokom 1999. godine u centru Beograda, nije privela nikoga iz grupe osoba koje su protestirale, rečeno je u srijedu navečer u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Izložbu, koja je održana u Kulturnom centru, obezbjeđivale su jake policijske snage, jer je prethodno nekoliko desničarskih organizacija najavilo proteste.

Policija je, uoči otvaranja izložbe “Bogujevci // Vizuelna istorija”, koja je omaž svim porodicama i žrtvama rata, udaljila u centru Beograda grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija, koji su protestirali protiv te postavke.

Reklama

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra opkolili policajci s opremom za razbijanje demonstracija, koji su ih bez upotrebe sile pomjerili ka nekadašnjem restoranu “Ruski car”.

Djeca preživjela pokolj

Postavka u formi umjetničke instalacije bavi se konkretnim ratnim zločinom, koji je počinila srpska paravojna jedinica “Škorpioni” nad članovima porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine.

Reklama

Kustos izložbe je Džejms Valmsli, a umjetnici Saranda Bogujevci, Jehona Bogujevci i Fatos Bogujevci, koji su preživjeli pokolj 14 članova porodice. 

Saranda, Jehona i Fatos bili su djeca kada su, teško ranjena, liječena u prištinskoj bolnici. Kasnije su prebačeni na liječenje u britanski Manchester, gdje sada žive.

Godine 2003. postali su prva djeca koja su svjedočila na suđenju za ratne zločine u Beogradu protiv bivšeg Škorpiona Saše Cvjetana.

Reklama

Cvjetan je osuđen na 20 godina zatvora. Dejan Demirović postao je prvi optuženi ratni zločinac u historiji Kanade koji je izručen drugoj državi.

Demirović je postao svjedok-saradnik na suđenju 2008, a još četvorica Škorpiona osuđena su na po dvadeset godina zatvora.

Dačić obišao postavku

Reklama

Poslije otvaranja izložbe premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je obišao postavku i razgovarao s organizatorima i preživjelim članovima porodice Bogujevci.

On je u izjavi novinarima istakao da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati i da je, umjesto izvinjenja, mnogo važnije da svi koji su počinili zločine na bilo kojoj strani za to odgovaraju.

Dačić je rekao da se on s prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kada su stigle informacije da postoje problemi u vezi sa organiziranjem izložbe i prijetnji, “založili da ta izložba bude održana”.

Izložbi je prisustvovao i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je ocijenio da tragedija porodice Bogujevci, u simboličnom smislu, pokazuje tragediju svih žrtava u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao novinarima da to što je obišao postavku predstavlja izraz solidarnosti s organizatorima “i jasan stav nepristajanja na nasilje kojim se pretilo Kulturnom centru, koji je Srbiji omogućio da vidi pravu sliku onoga što je uradila sebi i drugima”.

Izvor: Agencije