SIPA: Težak udarac kriminalu u BiH

Cilj akcija 'Lutka' i 'Boss' je razbijanje grupa koje su se bavile organiziranim i finansijskim kriminalom (Al Jazeera)

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac istakao je snažnu opredijeljenost svih zaposlenih u Agenciji da se odlučno bore protiv terorizma, organiziranog i finansijskog kriminala te naglasio da nakon akcija “Lutka” i “Boss” u Bosni i Hercegovini ništa više neće biti isto.

Kacin: Drugačiji pristup

Policijska akcija “Lutka” najava je drugačijeg pristupa država u regionu prema organiziranom kriminalu, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Zapadni Balkan Jelko Kacin.

Reklama

On je rekao da se akcija policije poklapa sa susretima ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona u Sarajevu.

“Zabrinjava me to da su zemlje regiona veoma efikasne u borbi protiv međunarodnog kriminala, ali imaju mnogo više poteškoća u borbi protiv korupcije”, kazao je Kacin novinarima u Budvi.

Prema njegovim riječima, kriminalci se odlično razumiju, dogovaraju i nijedna država im nije prepreka.

Reklama

“Ne znam kojim jezikom govore, ali se kriminalci odlično razumiju i odavno su uvezani”, zaključio je Kacin.

“Ovo je težak udarac organizovanim kriminalnim grupama u Bosni i Hercegovini. Za SIPA-u nema nedodirljivih”, poručio je Zubac članovima Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su u petak posjetili SIPA-u.

On je istakao da će sličnih akcija u budućnosti biti mnogo, saopćeno je iz SIPA-e, koja je 12. i 13. septembra realizirala akcije kodnih naziva “Lutka” i “Boss”, čiji je cilj bio razbijanje kriminalnih grupa koje su se duži vremenski period bavile organiziranim i finansijskim kriminalom.

Reklama

Stručni operativci

Predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Žiko Krunić izjavio je tokom posjete SIPA-i da briljantne aktivnosti koje Agencija provodi ovih dana građanima Bosne i Hercegovine vraćaju vjeru u bolje sutra, saopćeno je iz SIPA-e.

Krunić je u razgovoru sa Zupcem rekao da ove akcije građanima daju tračak svjetlosti i nade da je moguće boriti se protiv organiziranog kriminala, nepravde i onih koji su opljačkali društvena sredstva tokom protekle decenije i ranije.

“SIPA je ovim svojim aktivnostima pokazala da ima tu odlučnost i stručne operativce koji to mogu da izvedu”, istakao je Krunić.

Tokom sastanka posebno zadovoljstvo iskazano je zbog činjenice da su u provođenju najkompleksnijih i najobimnijih policijskih akcija u historiji Bosne i Hercegovine, uz SIPA-u, učestvovale i druge agencije za provođenje zakona, čiji su pripadnici impresionirali profesionalnošću i saradnjom na terenu, što je jedan od znakova da je reforma policijskog sistema u Bosni i Hercegovini u potpunosti uspjela.

Izvor: Agencije