U petak potjernica za Naserom Keljmendijem

Čovjek sa 'crne liste' State Departmenta je izbjegao hapšenje u policijskoj akciji 'Lutka' (Al Jazeera)

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je da će Sud Bosne i Hercegovine i Interpol u petak raspisati međunarodne potjernice za više osoba, među kojima je Naser Keljmendi.

“Tužilaštvo će zatražiti raspisivanje potjernice za više lica, među kojima je i Keljmendi, označen kao čovjek sa crne liste State Departmenta zbog trgovine drogom i drugih krivičnih djela”, rekao je u petak Grubešić, prenose sarajevski mediji.

Rexepi bez komentara

Kosovski ministar policije Bajram Rexepi nije želio komentirati saznanja podgoričkih medija da se Keljmendi nalazi u na području Peći.

“Slučaj je osjetljiv zbog dalje istrage i ne bih želio davati nikakve izjave”, rekao je on za agenciju Anadolija.

I u uredu za odnose s javnošću kosovske policije za prištinski dnevnik Express rekli su da ne znaju ništa o eventualnom boravku Keljmendija u Peći, njegovom rodnom gradu.

Crnogorska uprava policije potvrdila je podgoričkim Vijestima da je Keljmendi iz Crne Gore na Kosovo prešao u ponedjeljak.

Grubešić je kazao da će u petak biti održano ročište za određivanje pritvora za 18 osoba osumnjičenih za pljačke, ubistva i organizirani kriminal koje su u srijedu uhapšene u policijskoj akciji “Lutka”.

On je dodao da Tužilaštvo ima saznanja da se ove osobe ne nalaze u Bosni i Hercegovini, ali nije mogao dati više informacija.

Mediji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a i pojedini zvaničnici, objavili su da je Keljmendi izbjegao hapšenje tako što je pobjegao u Crnu Goru, a u petak su se pojavili napisi da se on, ustvari, krije u rodnoj Peći, na Kosovu.

Ministar sigurnost Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović kazao je u četvrtak da vlasti znaju gdje se Keljmendi nalazi.

“Sve što vam mogu reći u ovom trenutku, a da me ne optuže da ugrožavam istragu, jeste da mi znamo gdje se nalazi Keljmendi”, rekao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu.

U više gradova Bosne i Hercegovine u srijedu je počela najopsežnija akcija u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organiziranog kriminala.

Međunarodna potjernica

Ahmetović je, kako su prenijeli pojedini mediji, najavio da će za Keljmendijem biti raspisana međunarodna potjernica u petak.

“Nismo ga još uhapsili, jer je prvo potrebno da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine raspiše međunarodnu potjernicu. Prema mojim saznanjima, ona će biti raspisana danas”, kazao je Ahmetović.

On je ranije rekao da ne može reći mnogo o akciji hapšenja Keljmendija, jer “postoji opasnost da promijeni svoju trenutnu lokaciju”.

Midhat Kočo, advokat Keljmendija, kazao je ranije podgoričkim Vijestima da je 12. septembra razgovarao sa svojim klijentom i da mu se ovaj javio iz Crne Gore.

Rekao je da mu Keljmendi nije kazao da se nalazi u Crnoj Gori, ali da je to zaključio na osnovu prefiksa telefonskog broja.

Istakao je da njegovog klijenta policija ne potražuje i da bi se ovaj odmah javio kada bi znao da je to potrebno.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, međutim, tvrdi kako nema informacije da je Keljmendi u Crnj Gori, dodavši da će crnogorska policija u svakom slučaju pružiti punu pomoć policijskim agencijama Bosne i Hercegovine na rješavanju ovog slučaja.

Tokom ljeta Keljmendi je često viđan na Crnogorskom primorju, ali i u više crnogorskih gradova, pišu Vijesti.

Akcija ‘Boss’

Sarajevski mediji prenose da su upravo Keljmendi i Darko Elez bili glavne mete akcije usmjerene na razbijanje zločinačke organizacije osumnjičene za trgovinu drogom, pranje novca, ubistva i pripreme ubistava.

U akciji “Lutka”, tokom koje je pretresano više od 40 lokacija, uhapšeno je 25 osoba.

Keljmendi je rođeni Pećanac, s pasošom Bosne i Hercegovine. On je nedavno tražio i državljanstvo Crne Gore, ali je njegov zahtjev odbijen.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u srijedu navečer pokrenula još jednu akciju pod nazivom “Boss”, čiji je cilj suzbijanje utaje poreza i pranja novca, u kojoj je uhapšeno sedam osoba.

Služeći se duži period carinskim prevarama, pranjem novca i poreskim utajama, navedena grupa oštetila je budžet Bosne i Hercegovime u višemilionskom iznosu.

U okviru akcije pretresene su 23 lokacije na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banje Luke, Trnova i Doboj-Juga.

“Lišeni slobode utajili su najmanje 3,5 miliona konvertabilnih maraka (KM) za pola godine”, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: Agencije


Povezane

Kontroverzni biznismen Naser Keljmendi, porijeklom sa Kosova, sa adresom stanovanja u Sarajevu, stavljen je na crnu listu američkog State Departmanta. Stranka demokratske akcije (SDA) u ponedjeljak je poručila da je Keljmendi povezan sa nekim liderima novoformirane koalicije SDP-a i SBB-a.

Published On 04 Jun 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO