Masovni štrajk hrvatskih javnih radnika

Više od 70.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, naučnika i medicinskih sestara štrajkovalo je u četvrtak širom Hrvatske.

Štrajkuje se u skoro svim osnovnim i srednjim školama, naučnim institucijama, te u zdravstvenom sistemu, osim u hitnim službama.

Prosvjetari i medicinske sestre su nezadovoljni Vladinim mjerama štednje u obrazovanju.

Reklama

Iako je zvono pozivalo na početak nastave, nje u jutarnjim satima u zagrebačkoj osnovnoj školi Jabukovac nije bilo. Učionice su bile prazne, dok je jedini žamor dopirao iz zbornice.

Dvadeset i dvoje od 29 nastavnika ove osnovne škole u četvrtak nije radilo. Među njima i profesor tjelesnog odgoja Darko Humski. U svijetu, kaže, dok čita novine, svašta novo, ali ništa u pregovorima između Vlade Hrvatske i prosvjetara.

Temeljni kolektivni ugovor

Reklama

„Dakle, tih tri, pet, sedam, devet posto je priča od 17. srpnja, otkad su nam umanjene plaće, znači već pet mjeseci. Nažalost, nismo uspjeli postići nikakav dogovor i odlučili smo se za štrajk“, kaže Humski.

Roditelji zbog štrajka uglavnom nisu poslali djecu u škole. Uprkos tome, uvjeti u za održavanje nastave u ovoj osnovnoj školi su osigurani.

„Nastava je za poslijepodne organizirana, napravljen je raspored sati s raspoloživim nastavnicima i profesorima“, govori direktor škole Darko Benčić.

Reklama

Štrajk je organiziralo pet sindikata koji se bune se zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, manje novca u budžetu za obrazovanje i nauku, zbog nižih plaća te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

„Ministar obrazovanja i znanosti očito misli kada uzgajamo svinje, onda je to proizvodnja, a kada podižemo djecu onda je to potrošnja. To je nešto što zaslužuje odlazak s funkcije“, smatra Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Poruka Vlade

Reklama

Ministar je njihove pozive za ostavkom ignorirao i nije odustajao od provođenja Vladinih mjera štednje, navodi novinarka Al Jazeere Ivana Brkić koja se javila iz Zagreba.

„U Vladi očekivano nisu presretni zbog sindikalnih akcija. Ministri su im poručili – pravo na štrajk imate, ali vam dan proveden u štrajku nećemo platiti“, dodaje Brkić.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović kaže kako se ničim ne osporava pravo sindikata na štrajk, ali „dok traju temeljni kolektivni pregovori mislimo da je štrajk, iako u pregovorima sudjelujemo, u dobroj mjeri nepotreban“.

S druge strane, medicinske sestre su uvjerene da je potreban. I one su štrajkovale u svim zdravstvenim ustanovama, osim u Hitnoj službi.

Novi radnički bunt u Hrvatskoj najavljen je za proljeće.

Izvor: Al Jazeera