Četiri sindikata odbila Vladin prijedlog

Članovi četiri sindikata u Hrvatskoj putem referenduma odbili su Vladin prijedlog izmjena temeljnog kolektivnog ugovora.

Učitelji, profesori, medicinske sestre i tehničari, njih 90 posto, odbilo je odreći se regresa, božićnica i drugih materijalnih prava.

Budući da su četiri druga sindikata već pristala na izmjene kolektivnog ugovora, u Hrvatskoj je sad moguće više scenarija.

Vlada mora pronaći uštede, a sindikati su spremni na borbu, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

‘Ne mogu nas razbiti’

Čelnici četiri sindikata mogu biti zadovoljni: članovi su im dali podršku.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže: “Ne mogu nas razbit, prečvrsti smo, neka pokušavaju.”

Na referendum je izašlo između 70 i 90 posto članova sindikata. Čak 90 posto ne želi se odreći svojih materijalnih prava.

“Rezultati su pokret otpora protiv Vladine politike. Nisu samo čekali rezultat, oni su i dalje prijetili: ‘Skinut ćemo vam još 10 posto samo pokušajte glasovati protiv nas.’ Evo odgovora na te prijetnje i ucjene”, kaže Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Odgovora na odgovor iz Vlade nema. No, poznato je: uštede su nužne, pa Vlada najavljuje raskidanje kolektivnog ugovora.

U subotu slijedi još jedan pokušaj mirenja, na kojem neće biti iznenađenja.

Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže: “Mi sada možemo točno u ime naših članova reć NE izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora.”

Ako Vlada otkaže temeljni kolektivni ugovor, sva bi prava vrijedila još tri mjeseca. Nakon toga svi zaposleni u javnom sektoru ostali bi bez svojih prava.

“Mi imamo i štrajk i prosvejde kao mogućnost, ali i pravnu bitku. Ponekad ne treba koristiti sva tri oružja, ponekad se bitka može dobiti jednim pucnjem”, govori Ribić.

Pucanj u prazno, ili ipak ne?

Profesor pravnog fakulteta Viktor Gotovac smatra da otkazivanje kolektivnog ugovora Vladi neće biti jednostavno.

Zato što su neke javne službe potpisale izmjene, ali i zato što pregovarački odbor nije bio formiran na zakonit način.

Sindikati bi, dakle, mogli tužiti i dobiti sporove.

Novca nema

“Čini mi se da bi to moglo komplicirat situaciju, da bi bilo izvjesno ili da bi bilo vrlo moguće da sudovi odlučuju na način da kažu da to otkazivanje TKU nije bilo zakonito i da sve što iz toga proizlazi odnosno sva umanjena prava budu kasnije naplaćena u sudskim postupcima”, kaže Gotovac.

No, Vlada za plate u državnom i javnom sektoru ima 2,8 milijardi eura. Ove i iduće godine na pravima zaposlenih mora uštedjeti 266 miliona eura. Negdje će morati rezati.

Vlada bi mogla donijeti odgovarajuću uredbu i zakone i svima doista smanjiti plate 10 posto.

U subotu je posljednji pokušaj mirenja. No, kad nema novca, a nema, ljudi se češće svađaju, rjeđe se mire.

Izvor: Al Jazeera