Vukčević: Ne možemo ustupiti BiH slučaj Orić

Vukčević ne želi da prognozira da li će Orić, koji je 10. juna uhapšen u Švicarskoj po potjernici Srbije, biti izručen ovoj zemlji (Al Jazeera)

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da krivični postupak protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici  Nasera Orića, ne može biti ustupljen tužilaštvu u Bosni i Hercegovini jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

“Ne možemo slučaj ustupiti po Protokolu o saradnji između dva tužilaštva jer je, na insistiranje bosanske strane, Protokol napravljen tako da pre ustupanja predmeta moramo da pribavimo saglasnost porodica žrtava“, kazao je.

„Mi smo intervjuisali predstavnike porodica žrtava i oni su jednoglasno odbili da se taj predmet ustupi”, rekao je Vukčević za Radio Slobodna Evropa.

Izručivanje Srbiji

On je dodao da ne želi da prognozira da li će Orić, koji je 10. juna uhapšen u Švicarskoj po potjernici Srbije biti izručen ovoj zemlji i ponovio da nije znao za hapšenje.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Al Jazeeru kažu da slučaj Nasera Orića nikada nije bio dio Protokola koji je u januaru 2013. godine potpisan sa Srbijom.

Glavni tužilac Goran Salihović navodi da je za predmet saznao u februaru prošle godine kada je Srbija podigla potjernicu protiv Orića i da je tada od tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića dobio potvrdu da porodice žrtava ne žele da se u slučaju sudi u BiH.

Salihović je kazao da su u međuvremenu njegove kolege i on iz medija obaviješteni da je potjernica za Orićem stavljena van snage.

“Međutim, očigledno da nije stavljena u svim država, jer očigledno Švicarska nije prihvatila saopštenje o potjernici, i na osnovu svog sporazuma sa Srbijom je ona uhapsila Orića”, kazao je glavni tužilac BiH.

Salihović je kazao da nema informaciju hoće li Orić biti pušten, te dodao da misli da na tom problemu radi izvršna vlast Bosne i Hercegovine, odnosno konkretno ministarstvo pravde BiH.

Srbija je od Švicarske zatražila određivanje ekstradicijskog pritvora za Orića od 18 dana.

Tribunal u Hagu Orića je pravosnažno oslobodio optužbi za zločine nad Srbima u Podrinju, međutim, švicarske vlasti tvrde da ga Tužilaštvo Srbije tereti za djela koja nije procesuirao ovaj sud.

Izvor: Al Jazeera i agencije