Tajni sastanak: S. Arabija bira nasljednika krunskog princa

Smjenom prijestolonasljednika Mohammeda ogranak Salmana bi zadržao vlast u Kraljevini (Reuters)

Saudijsko Vijeće za prisegu održalo je tajni sastanak za izbor nasljednika krunskog princa, navodi francuski list Le Figaro.

Ukoliko aktuelni saudijski ambasador u Washingtonu Khalid bin Salman bude imenovan na ovu funkciju, to znači da će Mohammed bin Salman biti razriješen s položaja prijestolonasljednika, ali ne odmah već u srednjem roku, navodi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

Le Figaro navodi da Vijeće, nakon međunarodnog pritiska zbog nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, već danima istražuje slučaj Mohammeda bin Salmana, koji je obavijen nejasnoćama.

Dodaje se kako je ova vijest potvrđena iz saudijskih izvora u Rijadu.

Povratak iz Washingtona

Iz saudijskog izvora se saznaje da će, ukoliko princ Khalid bude izabran na ovu funkciju, u srednjoročnom periodu njegov stariji brat Mohammed b. Salman biti razriješen funkcije prijestolonasljednika. Na taj način će ogranak Salmanove porodice zadržati vlast, što je prioritet saudijskog kralja.

Ukoliko bi zamjenik prijestolonasljednika bio imenovan neko iz druge loze, time bi Bin Salman zadržao faktičku vlast nakon prevazilaženja krize s nestankom Khashoggija.

Saudijski ambasador se vratio iz Washington u Rijad nakon što je eskalirala kriza s Khashoggijevim nestankom u saudijskom konzulatu u Istanbulu. New York Times iz službenih američkih izvora saznaje da se on neće vratiti kao ambasador u SAD-u.

Ambasador Khalid bin Salman se prethodno oglasio o slučaju Khashoggija rekavši da kamere u istanbulskom konzulatu nisu snimale onog dana kada je novinar nestao.

Izvor: Al Jazeera, Le Figaro