Pismo evropskim institucijama povodom hapšenja novinara u Crnoj Gori

Izvršna vlast teži stvaranju sigurnog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije, kaže se u pismu (Al Jazeera)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OSCE-u i Vijeću Evrope – povodom, kako navode, objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u “Vili Gorica” u Podgorici.

Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4S i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade sigurno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona, prenosi Tanjug.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentiraju hapšenje Raičevića i Živkovića, iz EK-a su poručili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kontekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

U pismu crnogorske Vlade je navedeno da izvršna vlast bezrezervno teži stvaranju sigurnog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

“Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje se kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima”, navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Vlade.

Portali ‘destabilizirali državu’

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, navodi se da su sve ekspertske analize evropskih partnera pokazale da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i realizaciji, zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

To, kako navode, potvrđuju pravni akti kojima je regulirano pitanje položaja i funkcioniranje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Vijeća Evrope i EK-a na daljnjem unapređenju zakonodavnog okvira.

“Povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u ‘Vili Gorica’ u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S, i Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala Borba), izjasnio se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, konstatujući da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda. Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira”, navedeno je u pismu.

Crna Gora je, dodaju, slobodno i demokratsko društvo, u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike vlade, uz uslov da se organiziraju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

Izvor: Agencije