Erdogan najavio gradnju treće nuklearne elektrane

Erdogan najavio proizvodnju domaćeg turskog automobila (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska graditi i treću nuklearnu elektranu, javlja Anadolija.

U sklopu programa “Susret mladih i tehnologije“, Erdogan je odgovarao na pitanja koja su mu mladi postavljali na službenim nalozima na društvenim mrežama. 

“Nećemo stati samo na izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu, gradit ćemo i treću nuklearnu elektranu“, naveo je Erdogan u odgovoru na jedno od pitanja.

On je također poručio da će obnavljanje postojećih 135 industrijskih zona otvoriti 317.000 novih radnih mjesta u Turskoj. Najavio je i proizvodnju domaćeg turskog automobila.

“Cilj nam je da to uradimo 2022. godine. Do tada ćemo na ulicama imati vlastita domaća vozila koja ćemo izvoziti i na strana tržišta“, naveo je Erdogan.

Prijevremeni predsjednički izbori

Podsjetio je da je Turska do 2003. godine u orbitu lansirala svega dva satelita.

“Lansirat ćemo 2020. i 2021. godine satelite Turksat 5A i 5B Elon Muskovom raketom Falcon“, poručio je Erdogan.

U Turskoj će se naredne nedjelje održati prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori nakon kojih će ta zemlja preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine i prvi je direktno birani predsjednik Turske.

Na predstojećim izborima je jedan od šest predsjedničkih kandidata i u slučaju pobjede postat će i prvi predsjednik Turske sa širokim ovlastima koje će mu dati novi sistem upravljanja državom. 

Izvor: Agencije