Patel o tužbi protiv Njemačke: Nadamo se da niko više neće ostvarivati profit od genocida

Njemačka je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odbacila optužbe Nikaragve da je izvozom oružja omogućila Izraelu činjenje genocida.

Njemačka je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odbacila optužbe Nikaragve da je izvozom oružja omogućila Izraelu činjenje genocida.

Anisha Patel, članica odbora u organizaciji Law for Palestine kaže da se Njemačka fokusirala na dvije tačke.

Prvo su tvrdili da se obaveza sprječavanja genocida samo može pokrenuti nakon što sud utvrdi da se događa genocid, ali Patel kaže da se mijenja proces prevencije.

“Iskreno govoreći ne znam kako će se odigrati takav argument zato što je sud rekao da postoji vjerovatan genocid i izdao je privremene mjere. Nakon toga su ponovo izdali privremene mjere jer prve mjere nisu bile dovoljne da bi se promijenila situacija na terenu. Tako da u ovom trenutku se mijenja proces prevencije, okreće se naopako. Ako kažu da treba čekati da sud utvrdi da postoji genecodi, ali Sud je već u slučaju Srebrenica presudio o tome – kada se događao genocid i kada se govorilo – dakle govorilo se i prije nego što je počinjen”, kaže Patel.

Njemačka tvrdi i da njen izvoz oružja Izrael podliježe detaljnu provjeru, ali “taj argument ne drži vodu, zato što je prošlo šest mjeseci kako već gledamo kako se genocid događa”, kaže Patel.

Patel objašnjava da je tužba Nikaragve fokusirana na saučesništvo Njemačke.

“Postoji svijest o zločinima protiv čovječnosti ili genocidu, da se to izvršava, tako da se oni fokusiraju na saučesništvo Njemačke, koje je važna komponenta konvencije o genocidu i međunarodnog humanitarnog prava. […] Ovdje nije riječ o djelima Izraela, nego podršci Njemačke.”

Patel kaže da iz međunarodne zajednice došlo mnogo pozitivnih reakcije i da se nada da će ovo biti presedan.

“Mi se nadamo da će ovo biti presedan, i da u budućnosti niko neće moći da ostvari profit od genocida ili od ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, jer ta država će snositi odgovornost.”

Izvor: Al Jazeera