Turska se uključuje u tužbu protiv Izraela

Turski ministar Hakan Fidan kazao je da će Ankara uskoro završiti svoj pravni rad na slučaju.

Fidan je rekao da će Ankara nastaviti stajati uz palestinski narod u svim okolnostima (Arda Küçükkaya - Anadolu Agency)

Turska će tražiti da se uključi u slučaj tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih oslova Hakan Fidan.

“Turska je odlučila tražiti pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om”, rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa indonezijskom koleginicom Retnom Marsudi.

Tokom sastanka u glavnom turskom glavnom gradu Ankari, njih dvoje su, među ostalim temama, razgovarali o Palestini i situaciji u Pojasu Gaze.

“Ovim korakom se nadamo da će proces pred ICJ-om napredovati u dobrom smjeru”, dodao je Fidan, prenijela je Anadolija.

Navodeći da napori Turske na ovoj prijavi traju već “jako dugo”, Fidan je kazao da će Ankara uskoro završiti svoj pravni rad na slučaju.

“U međuvremenu, nastavit ćemo raditi sa svim prijateljskim i savezničkim zemljama na tome šta se još može učiniti po ovom pitanju i koje se zemlje mogu dalje prijaviti”, naveo je.

Ubijeno više od 34.500 Palestinaca

Fidan je rekao da će Ankara nastaviti stajati uz palestinski narod “u svim okolnostima”.

Krajem prošle godine JAR je podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da spriječi genocidna djela i poduzme mjere kako bi garantirao pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Izrael je do sada ubio više od 34.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a hiljade su ranjene usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Izrael je također uveo paralizirajuću opsadu priobalne enklave, ostavljajući većinu njenog stanovništva, posebno stanovnike sjevernog Pojasa Gaze, na rubu gladi.

Izvor: Agencije