Posljednji izraelski napad će imati posljedice na cjelokupni humanitarni sektor

‘Jasno je da su meta izraelskih snaga svaka osoba i organizacija koja pokušava pomoći i ublažiti glad na sjeveru Pojasa Gaze’, javlja reporterka Al Jazeere.

Sedam humanitarnih radnika, većinom stranaca, ubijeno je u izraelskom zračnom udaru u Deir al-Balahu, u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Konvoj je pogođen ubrzo nakon što je napustio skladište.

Među žrtvama su državljani Australije, Velike Britanije, Poljske te jedna osoba s dvojnim američko-kanadskim državljanstvom.

Riječ je o zaposlenicima organizacije World Central Kitchen, koja koordiniše isporuke pomoći s Kipra.

Izrael je saopštio da incident istražuje „na najvišem nivou“.

“Razmak između vozila bio je najmanje 500 metara, što pokazuje da su izraelske snage direktno gađale konvoj”, javlja Al Jazeerina reporterka Hind Khoudary s mjesta napada.

“Ovo će imati mnogo posljedica na cjelokupni humanitarni sektor u Pojasu Gaze, na brojne međunarodne humanitarne radnike i organizacije koje trenutno djeluju u ovom području. Jasno je da su meta izraelskih snaga svaka osoba i organizacija koja pokušava da pomogne i ublaži glad na sjeveru Pojasa Gaze. Ovi humanitarni radnici su prevezli najmanje 400 tona hrane na sjever prije nego što su pogođeni. Situacija u Pojasu Gaze eskalira i niko nije siguran,” javlja Khoudary.

Izvor: Al Jazeera