Stevanović: Presuda u slučaju ‘Ćuruvija’ je zastrašujuća poruka za sve građane Srbije

‘Ovo je poruka svim građanima Srbije da se mi nalazimo u jednom sunovratu u kojem prosto institucije, ne samo da ne funkcionišu, nego ne postoje’, kaže Direktorica Fondacije ‘.Slavko Ćuruvija’.

Apelacioni sud u Beogradu je 25 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije pravomoćno oslobodio četvoricu bivših zaposlenika Državne sigurnosti optužbi za učešće u njegovom ubistvu.

Direktorica Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ivana Stevanović kaže da su se ranije čule glasine o ovoj odluci, ali da do zadnjeg trenutka nisu željeli vjerovati u to.

Zastrašujuća je ne samo odluka, nego i čitav tekst koji prati tu odluku, u kojem se kaže da je sve što je rađeno u slučaju ‘Ćuruvija’ od strane Državne bezbjednosti bilo zakonito i uz poštovanje procedura, što je jasno da nije bilo slučaj, kaže Stevanović.

“Poruka je zastrašujuća. Poruka je, ja mislim ne samo novinarima, ovo je poruka svim građanima Republike Srbije da se mi nalazimo u jednom sunovratu u kojem prosto institucije, ne samo da ne funkcionišu, nego ne postoje. Potpuno su u vlasti jedne stranke, jednog čoveka, i da zapravo ne postoji mehanizam koji će da zaštiti bilo koje ljudsko pravo, pa i pravo novinara da slobodno rade, pišu, izveštavaju o bitnim događajima”, kaže Stevanović.

“Ova agonija je trajala devet godina, da bi smo sada završili ovde gde jesmo”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera