Ključne poruke nakon proširenja ovlasti Memorijalnog centra Srebrenica

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je odluku kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru u Srebrenici, proširivši ovlasti ovog centra otvorenog prije 20 godina.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je u srijedu odluku kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru u Srebrenici, proširivši ovlasti ovog centra.

Kako je obrazložio, izmjene podrazumijevaju formiranje Instituta za istraživanje i obrazovanje, u kojem će djelovati domaći i međunarodni stručnjaci za istraživanje genocida.

Visoki predstavnik je tu odluku donio povodom obilježavanja 20. godina od službenog otvaranja Memorijalnog centra, kojem su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Memorijalni centar je mjesto ukopa žrtava genocida počinjenog u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine, ali i, kako se navodi, ključna institucija u očuvanju sjećanja na taj zločin.

Visoki predstavnik je, osim nametnutih, najavio donošenje novih odluka, koje će stupiti na snagu ako slične zakone ne usvoje domaće vlasti.

Videolinkom obratio se i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, koji je 2003. godine otvorio Memorijalni centar, te njegovi čelnici i predstavnici porodica žrtava.

“Danas i uvijek! Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojem pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost”, poručio je Clinton.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft podsjetio je na inicijativu prema Ujedinjenim narodima, od kojih se traži da 11. juli progase zvaničnim međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici.

Sve je pratila Al Jazeerina Aida Hadžimusić.

 

Izvor: Al Jazeera