Čengić: Usvojeni amandmani mijenjaju suštinu Zakona o VSTV-u

Bosna i Hercegovina treba vladavinu prava i kvalitetno pravosuđe, jer sve priče završe u pravosuđu, kaže novinarka Rubina Čengić.

U Sarajevu traje sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se trebalo razmatrati usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), ombudsmanima i pristupu informacijama.

O tome su ranije u utorak saglasnost postigli predstavnici stranaka državne vlasti na sastanku u administrativnom centru Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o zakonima iz 14 prioriteta Evropske unije, važnih za eurointegracijski put zemlje.

Novinarka iz Sarajeva Rubina Čengić kaže da je izgledno da će zakoni biti usvojeni, ali i da je mnogo onih koji propituju sadržaj zakona i redoslijed uzimanja zakona sa liste 14 prioriteta.

Kaže da je amandmanima koji su usvojeni samo sat prije početka sjednice u potpunosti izmijenjena suština Zakona o VSTV-u.

Amandmani se bave transparentošću vlasništva uposlenih u pravosuđu i sukobu interesa.

Čengić kaže da postoje pojedinci koji ovih dana govore o tome da je nekim predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini potrebna neka pozitivna priča pred jesenji izvještaj u Evropskom parlamentu i da su oni spremni prihvatiti čak i neko “ne sasvim prihvatljivo” rješenje.

Kaže da postoje upozorenja da ovi zakoni koji se trenutno nalaze pred parlamentarcima nisu korak naprijed, nego možda čak korak nazad.

Smatra da bi, kada je riječ o Zakonu o VSTV-u, amandman koji je usvojen neposredno pred sjednicu mogao značajno promijeniti suštinu zakona te da od  lošeg zakona “mi nemamo ništa.”

Izvor: Al Jazeera