Đukanović: Crna Gora ponovno na raskrsnici – Evropa ili balkanski nacionalizam

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović posljednji put se javnosti obratio kao šef države – dan prije inauguracije novog predsjednika Jakova Milatovića.

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Cetinju je održao redovnu godišnju konferenciju za medije, kojom ovaj put završava svoj predsjednički mandat.

Posljednji put se javnosti obratio kao šef države – dan prije inauguracije novog predsjednika Jakova Milatovića.

Đukanović je nasljedniku ranije poželio uspješan rad, nakon dva višesatna sastanka proteklih dana, a uoči primopredaje dužnosti.

Đukanović je dva puta bio na dužnosti predsjednika države te sedam puta crnogorski premijer.

Moje rezultate niko ne može osporiti, poručio je Đukanović u posljednjem predsjedničkom govoru.

Sve urađeno u proteklim godinama, istakao je, jeste legitimacija savremene Crne Gore. Izrazio je nadu da je, kako je kazao, sada jasno da svaka politička promjena ne znači promjenu na bolje.

“Crna Gora je pokazala spremnost na promjene koje govore o emancipaciji države”, naveo je Đukanović koji je i bivši lider DPS-a s kojim je duže od tri decenije vladao Crnom Gorom.

Đukanović je rekao da je u Crnoj Gori očuvan mir i učvršćen multietnički sklad te da je 90-tih zemlja pošteđena razaranja tokom NATO kampanje.

“Mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO-a, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. Realizovani su projekti tunel Sozina, Luštica, vjetroparkovi… Sve to je legitimacija Crne Gore”, rekao je Đukanović i dodao da nema namjeru eksplicitnije sumirati rezultate vlasti koju je, kako je kazao, personifikovao.

Istakao je da je Crna Gora pokazala spremnost za promjene.

“U vrijeme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vjere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može biti završen. Naša zemlja je još u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontraverznim odnosom dijela građana prema državi”, naveo je, između ostalog, Đukanović.

Istakao je da je Crnoj Gori prijeko potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU-u.

“Vanredni izbori su prva velika šansa i velika nada, jer Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici s koje je moguće natrag u Evropu ili u balkanski nacionalizam”, rekao je i izrazio da će nova vlada koja bude izabrana preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori.

Izvor: Al Jazeera