Schmidt: Neće više biti moguće trajne blokade

“U parlamentu postoji jasna situacija, sad se vode pregovori i ja želim da u ovih 30 dana vidim da se svi ljudi u institucijama bave tim pitanjem i još uvijek sam po tom pitanju optimista.”

Nakon formiranja državne vlasti i one u bh. entitetu Republika Srpska, čeka se da se to učini i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Federacije, Lidija Bradara iz HDZ-a BiH, održala je sastanak s kandidatom za premijera, Nerminom Nikšićem iz SDP-a. No, potpredsjednik FBiH, Refik Lendo iz SDA, najavio je da neće podržati izbor federalne Vlade ako Nikšić bude prijedlog za premijera.

Ustav Federacije BiH predviđa da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje novu federalnu izvršnu vlast.

Stranke osmorke i HDZ BiH tvrde da imaju većinu u oba doma federalnog Parlamenta. SDA, koja ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije, poručuje da treba biti dio vlasti. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u izbornoj noći u oktobru nametnuo paket ustavnih i zakonskih izmjena, kako bi se poboljšala funkcionalnost Federacije BiH.

Iz OHR-a poručuju kako prate razvoj događaja, a vlast u drugom entitetu, Republici Srpskoj, Schmidta i dalje naziva nelegalnim visokim predstavnikom.

Naš gost je Christian Schmidt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera