Zbog čega je ruta kroz Crveno more važna za globalnu ekonomiju?

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Pregrad Bjelić objašnjava važnost rute kroz Crveno more i Adenski zaljev

Danska transportna kompanija MaErsk počet će ponovo sa slanjem brodova kroz Crveno more i Adenski zaljev.

Riječ je o vitalnom morskom putu koji vodi do Sueckog kanala.

Nekoliko kompanija prestalo je da koristi tu rutu kada su jemenski Husi borci gađali tankere i brodove s kontejnerima.

Husi kažu da je to odgovor na izraelski rat protiv Gaze.

MaErsk tvrdi da su svoju odluku o ponovnom korištenju rute, donijeli zbog zaštite flote koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Pregrad Bjelić da većina brodova kojima roba dolazi iz Azije i nazad iz Evrope, za Aziju, prolazi kroz Suecki kanal. Kaže da je najvažniji transport sirovina, posebno nafte i gasa, koji trenutno u Evropu i Sjevernu Ameriku stižu dužim putem.

Kao najznačajniju ekonomsku implikaciju navodi nestašicu energenata na sjevernoj polulopti u zimskom periodu, a kao drugi značajan efekt navodi poskupljenje. “Čim idete dužom rutom, troškovi transporta su veći. To morate ukalkulisati u tu robu, znači koju će krajnji potrošači da plate.”

Onda imate pojedinačne efekte na pojedine zemlje, kaže Bjelić. “Naprimjer, Egipat dosta zarađuje od taksi koje naplaćuje za prolazak kroz Suecki kanal. Sada će taj promet biti manji, što će, da kažemo, sam Egipat značajno pogoditi i tako dalje. Tako da možemo reći da ova situacija dovodi do jednog globalnog poremećaja u svetskoj trgovini, svoj onoj koja prolazi kroz Suecki kanal.”

Smatra da postoji opasnost od regionalnog sukoba jer je sve povezano sa ratom u Gazi.

“Bojim se da tu se sad ne umešaju neke druge eksterne sile i da dođe do nekog, da kažemo, proširenja tog sukoba.”

Izvor: Al Jazeera