Nove optužbe pacijentica protiv zeničkog ginekologa za seksualno uznemiravanje

Nove optužbe protiv ginekologa Ermina Čehića za seksualno uznemiravanje tokom pregleda.

Al Jazeeri se javljaju nove pacijentice ginekologa Ermina Čehića, koje ga optužuju za seksulano uznemiravanje tokom pregleda. Osim toga, otkrivaju da ih je Čehić, suprotno zakonskim propisima lišio nalaza.

Nakon Al Jazeerine prve priče, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja ga je razriješio pozicije predsjednika Komisije, koja odlučuje o zahtjevima za budžetsko finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje.

Sredinom godine, federalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja predala je

svu dokumentaciju, predviđenu protokolom, kako bi ostvarila pravo na budžetsko finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje. Među dokumentima su i predviđene ginekološke pretrage i mišljenja.

“Gospođa Emina je prihvatila dokumentaciju. Kad je bila Komisija, dan poslije toga me nazvala i rekla mi da su nam sredstva odobrena, da je to završeno. Samo još trebam donijeti neke dodatne nalaze”, rekla je Al Jazeerina sagovornica, koja je govorila pod uslovom anonimnosti.

Kada su ih dostavili, ponovo joj se javila Emina, Čehićeva tajnica.

“Kaže, doktor Čehić je rekao da se javite u Zavod za humanu reprodukciju u Zenici, potrebni su neki dodatni pregledi.”

Ovaj ju je zahtjev zbunio, jer je kaže već dostavile sve potrebne dokumente. Osim toga, iz drugog je kantona, a za posjetu Čehiću nije imala ni uputnicu, niti odobrenje kantona kojem pripada. Pregled je odlučila tajno snimati.

“Zato što smo očekivali da će doktor tražiti novac.”

Al Jazeera posjeduje kompletnu audio snimku pregleda – kojeg sugovornica opisuje iskustvom, neprijatnijim od očekivanog.

“Zato što je stimulirao klitoris, dirao kompletan organ prstima, stavljao prste. Nakon toga on gura sondu ili prst … prije bih rekla da je prst i u analni otvor. On je meni rekao na kraju morat ćete mi doći još nekoliko puta, ali ovo će biti dobro, ovo će biti odobreno, ja sve radim u vašem najboljem interesu.”

Prije nego je njen zahtjev odobren, prošla je još jedan takav pregled.

Slično iskustvo opisuje peta sugovornica, koja svjedoči za Al Jazeeru.

Prije tri godine, kada je Čehić bio član kantonalne komisije za odobrenja budžetskih sredstva za proces oplodnje, prema njenom iskazu, tražio je pregled iako je ona u to vrijeme već bila trudna.

“Ja sam njemu rekla da se ne osjećam dobro i da mislim da pregled nije pametna stvar i da na kraju, meni se ne sufinansira ni uspjeh ni neuspjeh nego samo postupak koji sam ja već prošla i za koji imam dokumentaciju. On je rekao, ne, ne, ne, moramo obaviti pregled. Doživjela sam skroz neobičan pregled. Ja sam osjetila samo dodirivanje po vagini.”

Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji strogo uvažava princip sukoba interesa, pa u pogledu rada Komisije – koja djeluje pri Ministarstvu, članovima ne dopušta odlučivanje o pitanjima koja su vezana za njihovo radno mjesto, i opis posla.

Predsjednika Komisije smo pitali da li isti zakonski princip vrijedi u slučaju ljekarskih pregleda ako je ljekar i u komisiji koja odlučuje o zahtjevima.

“U nekom širem kontekstu, možemo govoriti o potencijalnom sukobu interesa, ako ja ginekolog koji se bavi biomedicinski potpomognutom oplodnjom, dam preporuku da je potrebno uraditi postupak biomedicinski potpomognute oplodnje i taj isti nalaz dolazi meni na odlučivanje”, rekao je Igor Hudić, predsjednik Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju pri Federalnom ministarstvu zdravlja.

Al Jazeerine sugovornice otkrivaju još jedno odstupanje od uobičajene ljekarske prakse:

Čehić im, nakon pregleda, nije dao nikakav nalaz ili mišljenje. A kažu, tražile su.

“Hoću li dobiti neki papir, konačni u kojem piše šta smo radili, kakvi su to pregledi bili, šta je krajnji zaključak? On kaže, ne, ja sam taj nalaz odštampao i priložio u vaš dosije”, rekla je jedna od sugovornica.

“On navodno direktno šalje svoje mišljenje Komisiji”, rekla je druga.

“Nisam dobila ništa jer je doktor rekao da to mora ići na CD, koji će da prezentuje Komisiji, jer je on u Komisiji, tako da od nalaza njegovih ja nemam ništa”, rekla je još jedna Al Jazeerina sagovornica.

U pismenoj korespodenciji, Čehić je Aljazeeri slučaj objasnio na ovaj način:

“Mišljenje kao takvo upisuje se u registrator na odjelu (“uredan”) i javlja telefonom tajnici Komisije u Sarajevo kako bismo poštedili pacijente dadatnih troškova odlaska u Sarajevo ili gubitka vremena.”

Međutim, neke sugovornice tvrde da uvid u njegov nalaz nisu imale ni nakon što im je Zavod vratio svu predatu dokumentaciju.

„Svi su mi nalazi bili priloženi u dokumentaciji, osim nalaza dr. Čehića”, rekla je sagovonica.

Zakon o pravima pacijenata podrazumijeva pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju i obavezu zdravstvenog radnika da je uredno vodi, dok Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva predviđa kaznu za one koji to ne čine.

Kantonalno tužilaštvo potvrdilo je da je, nakon prvog Al Jazeerinog priloga, otvorilo krivični predmet:

“U navedenom predmetu izdat je Nalog policijskoj agenciji za poduzimanje određenih mjera i radnji u cilju provjere navoda iz Vašeg objavljenog priloga.”

Osim pet pacijentica, koje su pred kamerom govorile za Aljazeeru, prikupili smo pismene iskaze više od deset žena, koje na isti način opisuju iskustvo pregleda kod dr. Čehića.

Sve pacijentica koje su do sada govorile za Al Jazeeru rekle su da su spremne svjedočiti i pred sudom.

Arduana Pribinja, Aljazeera, Zenica.

Izvor: Al Jazeera