Stvara se slika da je vršenje vlasti u Srbiji pitanje života i smrt

Profesorica prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da su, nakon tvrdnji o ugroženosti života predsjednika, izjave političara u pravnom kontekstu irelevantne i da prave tenzije u kojima se očekuju incidenti.

Osumnjičeni za pripadanje organiziranoj kriminalnoj grupi koji su u petak privedeni u velikoj zajedničkoj akciji policije i službi bezbjednosti Srbije sumnjiče se za više krivičnih djela, među kojima su i ubistva.

U međuvremenu je načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala rekao da su, prema njihovim saznanjima, privedeni planirali i ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Profesorica prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da, kao pravnica, na tvrdnje o ugroženosti života predsjednika ne može gledati s nekim naročitim uvjerenjem, zato što informacije nisu saopćene od nadležnog javnog tužioca i zato što ima malo činjenica da bi se donosili zaključci.

Hvali činjenicu da je slučaj došao do Tužilaštva, jer tako ima šanse da dobije pravosudni epilog, ali kaže da se stvara utisak da je vršenje vlasti u Srbiji pitanje života i smrti – da to dovodi do stvaranje tenzija u kojima se očekuju incidenti.

“Učestalost tih tvrdnji, koje dolaze iz političkih krugova i krugova tabloida, stvorili su u Srbiji već neku vrstu nepoverenja prema takvim informacijama, u skladu sa dobro poznatom narodnom poslovicom o dečaku i o vuku… Stvorili su utisak da je vršenje vlasti u Srbiji pitanje života i smrti. I kada do takve atmosfere dođe, stvori se tenzija u kojoj se očekuju možda i neki incidenti koji bi doveli do eskalacije čitavog problema.”

Smatra da su izjave političara u pravnom kontekstu potpuno irelevantne – da su relevantne za pravljenje tenzije u javnosti te da je “suštinski bitno da se tužilačka istraga vodi po zakoniku o krivičnom postupku i onako kako mora da se vodi, a da se kasnije sudski postupak takođe vodi po zakonu, a ne po tome kakva je atmosfera napravljena u društvu, kakva očekivanja postoje od političkog vrha ili javnosti”.

Kaže da bi ovaj slučaj mogao biti dobar test za vladavinu prava u Srbiji, ali i da lično nije veliki optimista u tom pogledu.

 

Izvor: Al Jazeera