Jovanović: Političke stranke u BiH rade šta god žele i za njih zakoni ne važe

Koalicija “Pod lupom” upozorava na niz nepravilnosti uočenih tokom posmatranja aktivnosti u vezi sa predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Koalicija “Pod lupom” upozorava na niz nepravilnosti uočenih tokom posmatranja aktivnosti u vezi sa predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 15. novembar.

Među ključnima, izdvajaju trgovinu mjestima u biračkim odborima, protivno Izbornom zakonu BiH, koji propisuje da politički subjekti ovjereni za učešće na izborima mogu imati samo po jednog predstavnika u sastavu jednog biračkog odbora. Uočene su i veće prijave i odjave birača u sedam bh. opština, među kojima je i Srebrenica. To, prema njihovim riječima, može da upućuje na izborni inžinjering. Izvještaj obuhvata rad lokalnih izbornih administracija u svim gradovima i opštinama, u periodu između 6. septembra i 25. oktobra.

“Iz izbornog u izborni proces imamo povećanje trenda i sve veći broj izbornih nepravilnosti. To je djelimično omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u prethodnom periodu da se sankcionišu izborne nepravilnosti. Stiče se utisak da političke stranke i predstavnici političkih stranaka u ovoj državi rade šta god žele i da za njih zakoni ne važe. To je sada vidljivo i na masovnom kršenju epidemioloških mjera u kampanji”, kaže projektni menadžer Koalicije “Pod lupom”, Dario Jovanović.