Muhasilović: Kurdska država na teritoriji Sirije bila bi vrlo nestabilna

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su turske oružane snage uništile niz ciljeva Radničke partije Kurdistana na sjeveru Sirije i ubile 109 njihovih pripadnika. Erdogan tvrdi da turska operacija, koja je počela juče, neće rezultirati demogafskim promjenama niti uticati na teritorijalni integritet Sirije. Evropskoj uniji je poručio da bi Turska mogla otvoriti granice […]

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su turske oružane snage uništile niz ciljeva Radničke partije Kurdistana na sjeveru Sirije i ubile 109 njihovih pripadnika.

Erdogan tvrdi da turska operacija, koja je počela juče, neće rezultirati demogafskim promjenama niti uticati na teritorijalni integritet Sirije.

Evropskoj uniji je poručio da bi Turska mogla otvoriti granice i pustiti 3,6 miliona sirijskih izbjeglica ako evropske zemlje nastave tursku ofanzivu nazivati okupacijom.  

Kurdske Sirijske demokratske snage odgovorile su na napade raketirajući naseljena područja sa turske strane granice.  

Ubijeno je šest osoba, od kojih je jedno dijete, dok je 13 ranjeno. Vjeruje se da su meta napada bile turske vojne snage.

Šta je to uticalo da Turska dobije zeleno svjetlo za intervenciju u Siriji, koliko duboko Turska može da ide s intervencijom i kakav razvoj situacije možemo očekivati, pitali smo geopolitičkog analitičara Jahju Muhasilovića.