Al Jazeera Svijet – 29.06.2014.

U ovom izdanju Al Jazeera Svijeta izdvajamo priču o Al Jazeerinim novinarima koje je egipatski sud u Kairu osudio na sedam do deset godina zatvora. Svijet je šokiran presudama i suđenjem koje se odvijalo bez dokaznog materijala. Sarajevo obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Stoljeće poslije, lik Gavrila Principa na Balkanu se doživljava […]

U ovom izdanju Al Jazeera Svijeta izdvajamo priču o Al Jazeerinim novinarima koje je egipatski sud u Kairu osudio na sedam do deset godina zatvora. Svijet je šokiran presudama i suđenjem koje se odvijalo bez dokaznog materijala.

Sarajevo obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Stoljeće poslije, lik Gavrila Principa na Balkanu se doživljava različito. Je li on heroj ili terorista istraživao je Stefan Goranović. Podsjećamo i na stvarne razloge početka rata i na njegove posljedice.

UNESCO je na listu ugrožene svjetske baštine ove godine dodao nove lokalitete. Sada ukupni broj zaštićenih mjesta pod zastavom UN-a iznosi 1007. No, neke države žele da se pojedini lokaliteti skinu sa liste svjetske baštine. Jedna od njih je Australija. 

Emisiju uređuje i vodi Arduana Kurić.