Kontekst: Žene u vojsci

Koliko ima žena u oružanim snagama u zemljama regije? Je li zadovoljavajuća rodna i društvena jednakost? Koliko je žena u vojsci na rukovodećim položajima? Je li promijenjeno tradicionalno shvatanje o učešću žena u vojnoj službi? U oružanim snagama ili vojskama zemalja regije sve je više žena. Hrvatska prednjači sa procentom od 13 posto dama u […]

Koliko ima žena u oružanim snagama u zemljama regije? Je li zadovoljavajuća rodna i društvena jednakost? Koliko je žena u vojsci na rukovodećim položajima? Je li promijenjeno tradicionalno shvatanje o učešću žena u vojnoj službi?

U oružanim snagama ili vojskama zemalja regije sve je više žena. Hrvatska prednjači sa procentom od 13 posto dama u vojnim redovima. Vojnikinje iz regije aktivno učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama.

Gosti emisije su: u Sarajevu brigadirka u Oružanim snagama BiH Mersida Mešetović, u Beogradu istražiteljica Centra ze bezbednosnu politiku, jedna od autorica knjige „Uvek žena, nikad koleginica” Gorana Odanović i Zagrebu analitičar i direktor Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA) Denis Avdagić. Večerašnji Kontekst vodi Saša Delić.