Kontekst: Imovina političara

Dok narod jedva spaja kraj s krajem, imovina političara kojima su povjerili svoju sudbinu iz godine u godinu nesrazmjerno raste. Lakoća kojom se političari bogate naočigled javnosti otvara pitanje loših sistema, ali i demokratskog kapaciteta, pa i mentaliteta javnosti. Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff morao je podnijeti ostavku ne zato što je višestruko povećao imovinu […]

Dok narod jedva spaja kraj s krajem, imovina političara kojima su povjerili svoju sudbinu iz godine u godinu nesrazmjerno raste.

Lakoća kojom se političari bogate naočigled javnosti otvara pitanje loših sistema, ali i demokratskog kapaciteta, pa i mentaliteta javnosti.

Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff morao je podnijeti ostavku ne zato što je višestruko povećao imovinu za svoga mandata ili zato što je primio mito za sebe ili stranku, već zbog optužbi da je od svog prijatelja pokušao dobiti kredit s povoljnom kamatom.

Na kraju je ustanovljeno da optužbe nisu tačne, no on ipak više nije predsjednik. Kad će se Balkan naučiti evropskoj pristojnosti?

Gosti emisije su: u Sarajevu – izvršni direktor Transparency International BiH Srđan Blagovčanin; u Beogradu – potpredsjednik Narodne skupštine Srbije dr. Žarko Korać i u Zagrebu –  novinarka Novog lista Ana Raić-Knežević.

Kontekst vodi Mirjana Hrga.