Nataša Srdoč o ekonomskim slobodama u regiji

Makedonija je apsolutni balkanski prvak po pitanju ekonomskih sloboda. Ovu reputaciju je zaradila iznenađujuće dobrim rangiranjem na godišnjem svjetskom Indeksu ekonomske slobode, američke Heritage Fondacije i Wall Street Journala. Njeni susjedi u regionu svoje rezultate bi radije zaboravili.  Od 1995, Indeks ocjenjuje četiri ključne oblasti ekonomske slobode u zemljama svijeta – vladavinu prava, efikasnost zakonodavstva, […]

Makedonija je apsolutni balkanski prvak po pitanju ekonomskih sloboda. Ovu reputaciju je zaradila iznenađujuće dobrim rangiranjem na godišnjem svjetskom Indeksu ekonomske slobode, američke Heritage Fondacije i Wall Street Journala. Njeni susjedi u regionu svoje rezultate bi radije zaboravili. 

Od 1995, Indeks ocjenjuje četiri ključne oblasti ekonomske slobode u zemljama svijeta – vladavinu prava, efikasnost zakonodavstva, ograničenu vladu i otvorena tržišta.
 
Makedonija je balkanska država rangirana na najvišem, a Bosna i Hercegovina na najnižem mjestu, koji pokazuju da je Makedonija na 43. mjestu na svjetskoj ljestvici, u odnosu na Albaniju (58), Bugarsku (60), Crnu Goru (70), Sloveniju (76), Hrvatsku (78), Srbiju (94),  te Bosnu i Hercegovinu (103). Kosovo nije rangirano. 
 
Naša gošća u Washingtonu bila je Nataša Srdoč, predsjednica i suosnivačica Adriatic instituta za javnu politiku.