Štrajkovi paralizirali Grčku

Istovremeno dok vlada piše naloge za prodaju obveznica na finansijskim tržištima, parlamentarci raspravljaju o paketu štednje koji je uslov za finansijku pomoć. Zakon o štednji mora biti usvojen u srijedu. Predstavnici koalicionih stranaka u parlamentu pod velikim su pritiskom. Neki su već rekli da neće glasati za mjere, tako da je i upitno hoće li […]

Istovremeno dok vlada piše naloge za prodaju obveznica na finansijskim tržištima, parlamentarci raspravljaju o paketu štednje koji je uslov za finansijku pomoć.

Zakon o štednji mora biti usvojen u srijedu. Predstavnici koalicionih stranaka u parlamentu pod velikim su pritiskom. Neki su već rekli da neće glasati za mjere, tako da je i upitno hoće li vladajuća koalicija imati dovoljno ruku za glasanje.

Dodatni pritisak na političare vrše i građani  ispred parlamenta.

Potpuni kolaps riječ je koja opisuje stanje u glavnom gradu Grčke. Ljekari, advokati, sudije, bankari, prosvjetari, zaposleni u privatnom i javnom sektoru okupirali su ulice.  Gradski prijevoz ne radi, brodovi su vezani u lukama, avioni ne lete, čak i taksisti protestuju jer trojka traži oštrije uslove za dobivanje licenci.