Izrael koristi rat u Gazi da isprazni palestinsko područje doline Jordana na Zapadnoj obali

Stanovnici doline vodopada Al-Auja vjeruju da ih doseljenici žešćim uznemiravanjem i napadima pokušavaju otjerati iz njihove beduinske zajednice.

Doseljenici su spalili kuću porodice Al-Najada u području Al-Auja blizu Jerihona (društvene mreže)

Piše: Fatima Mahmoud

Jenin – Sulayman al-Najada je uspio u žurbi pobjeći iz kuće u kojoj je živio sa svojom djecom i porodicom svog brata čim je ugledao grupu doseljenika kako dolaze iz podnožja brda nasuprot njegove kuće i spremaju se da ih napadnu.

Strahovi da li će se uspjeti spasiti su bili opravdani. Čim su doseljenici stigli, počeli su paliti njegovu i bratovu kuću, kao i torove za ovce. Sve su uništili.

“Sat vremena prije doručka vidio sam doseljenike kako se okupljaju u podnožju brda nasuprot nas. Osjetio sam da se spremaju za nešto. Rekao sam porodici da se spreme da napuste kuću, a potom sam otišao da evakuišem ovce. Očekivao sam da će doći da nas tuku palicama i kamenjem, na što smo navikli tokom posljednjih šest mjeseci. Ali oni su zapalili moju i bratovu kuću, a da smo malo zakasnili s evakuacijom, i mi bi bili spaljeni”, govori Al-Najada za Al Jazeeru o onome šta ga je zadesilo.

Smrt ili evakuacija

Sulayman al-Najada, njegove dvije žene, devetero djece, majka, brat i njegova porodica žive u dvije susjedne kuće od lima i cerade u dolini vodopada Al-Auja blizu grada Al-Auja u palestinskom području doline rijeke Jordan. Od početka rata u Pojasu Gaze, ovo područje je bilo izloženo značajnom povećanju napada doseljenika na beduinske porodice sa ciljem da ih nasilno deportuju i zauzmu njihovu zemlju.

Oko 110 porodica koje žive u ovom beduinskom području gotovo svakodnevno su izložene napadima doseljenika u vidu krađe njihovih ovaca, uništavanja šatora, uništavanja imovine i zabrane da se bave poljoprivredom na svojoj zemlji, pored direktnih napada premlaćivanjem.

“Uznemiravanje od strane doseljenika se postepeno povećavalo, svako jutro su silazili sa brda, sprečavali ovce da pasu, tukli nas palicama i kamenjem, uništavali kuće, ali kada su stigli do tačke spaljivanja naših domova, cilj je postao vrlo jasan, pokušavaju nas sve pobiti”, kaže Al-Najada.

“Danas je moja i porodica mog brata pobjegla u grad Al-Auja, ali do kad ćemo bježati? Doseljenici pokušavaju na sve načine da nas protjeraju sa ovog područja. Istina je da godinama pokušavaju da nas protjeraju, ali su se svakodnevni pokušaji povećali u posljednjih šest mjeseci, odnosno, od početka rata u Pojasu Gaze”, dodao je..

Stanovnici doline vodopada Al-Auja vjeruju da ih doseljenici žešćim uznemiravanjem i napadima pokušavaju otjerati iz njihove beduinske zajednice, a sve to rade uz zaštitu izraelske okupacijske vojske i policije, koje ove napade niti sprečavaju, niti kažnjavaju napadače.

Stanovnici ove beduinske zajednice žive u strahu za sudbinu svoje djece i njihovih života, kao i za sudbinu svojih ovaca koje su im jedini izvor prihoda, nakon uzastopnih pokušaja spaljivanja njihovih kuća i šatora koje opisuju kao “direktne pokušaje ubistva”.

Egzodus porodica

Palestinska komisija za otpor zidovima i kolonizaciji (CWRC) je prije otprilike sedmicu napravila izvještaj o operacijama prisilnog raseljavanja koje okupacija sprovodi uz podršku doseljenika. U izvještaju je navedeno da su nakon 7. oktobra 2023. godine eskalirali napadi i prijetnje naoružanih doseljenika, iskorištavajući medijski fokus na Pojas Gaze i odsustvo medijskog izvještavanja o Zapadnoj obali i Jerusalemu.

“Uprkos svim međunarodnim zakonima i zakonima koji zabranjuju raseljavanje, uključujući Ženevsku konvenciju, koja zabranjuje okupatorskoj državi da uništi bilo kakvu nepokretnu ili pokretnu imovinu pojedinaca, grupa, države ili vlasti, osim ako vojne operacije neizbježno zahtijevaju njihovo uništenje, Komisija je zabilježila raseljavanje 25 palestinskih beduinskih zajednica, koje čine 220 porodica i 1.277 pojedinaca, iz njihovog mjesta stanovanja u druga mjesta”, kaže glasnogovornik komisije Emir Davud.

“Najistaknutije operacije raseljavanja bile su u Wadi al-Siqu, istočno od Ramallaha, gdje je u oktobru prošle godine počeo niz oružanih napada na njegove stanovnike. Uprkos prisustvu pripadnika CWRC-a u tom selu i njihovom kontaktu sa porodicama više od 45 dana, jedan broj stanovnika je bio primoran napustiti selo 10. oktobra 2023. godine zbog prijetnji doseljenika”, dodao je.

Broj porodica koje su napustile Wadi al-Siq je 30, među kojima je 40 maloljetnika.

Prema CWRC-u, među najistaknutijim beduinskim zajednicama koje su prinudno raseljene od početka rata u Pojasu Gaze je Khirbet Zanuta u gradu Al-Dhahiriya u pokrajini Hebron. Iz Khirbeta je raseljeno 36 porodica, odnosno, 400 osoba, od kojih su polovina djeca, nakon što im je srušeno pedeset šatora i torova za ovce. Evakuisano je oko 4.700 grla ovaca koje su posjedovali. Beduinske zajednice Ein al-Rashrash, istočno od Ramallaha, i Jabit, sjeverno od Ramallaha, s ukupno 23 porodice također su evakuirane.

Fotografije koje su nedavno objavljene na privatnim grupama palestinskih novinara prikazuju pojedince doseljenike koji šetaju u blizini šatora palestinskih stanovnika raznih beduinskih zajednica na sjeveru i jugu Zapadne obale. Neki od njih su čuvali ovce, što su stanovnici ovih zajednica smatrali provokativnim postupcima.

Raseljavanje i povećanje nasilja

U godišnjem izvještaju Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova u Palestini (OCHA) navedeno je da je 1.257 ljudi raseljeno iz svog mjesta stanovanja zbog povećanog nasilja od strane doseljenika nakon sedmog oktobra prošle godine. Do kraja 2022. godine, prema izvještaju, raseljene su četiri beduinske zajednice u cjelosti. Sve češći napadi doseljenika nakon rata na Pojas Gaze pogodili su oko 15 drugih beduinskih zajednica.

Prema OCHA, slučajevi napada od strane doseljenika porasli su na sedam napada dnevno, dok su u 2022. godini bila tri slučaja napada dnevno. Izvještaj je potvrdio da doseljenici direktno nadziru operacije prisilnog raseljavanja pripadnika palestinskih beduinskih zajednica.

OCHA je potvrdila da je od 7. oktobra do kraja decembra prošle godine najmanje 198 palestinskih porodica raseljeno, uključujući 586 djece.

U sjevernoj dolini rijeke Jordan pokušaji raseljavanja palestinskog stanovništva beduinskih zajednica nisu prestajali ni prije rata u Pojasu Gaze. Okupacija koristi sve metode i uznemirava stanovnike ovog područja, koje predstavljaju 30 posto područja Zapadne obale, onemogućavajući stanovnike da grade ili produže vodove i električne mreže te onemogućava ispašu u područjima gdje su izvori vode dostupni.

Međutim, nakon rata u Pojasu Gaze, tempo izraelskog uznemiravanja stanovnika sjeverne doline Jordana se povećao, a Izrael je doseljenicima dao kontrolu nad selima Kardala, Bardala i Ein al-Beida te im dozvolio da sprečavaju Palestince da se bave poljoprivredom, da sprečavaju ispašu ili, čak, da se kreću.

Izvor: Al Jazeera