Iranski analitičari: Zašto je Teheran obavijestio zemlje u regiji prije napada na Izrael?

Iran je pokrenuo napad prošle subote lansirajući desetke dronova i projektila prema Izraelu, kao odgovor na bombardiranje iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije.

Iran je prošle subote lansirao desetke dronova i projektila prema Izraelu kao odgovor na napad na iranski konzulata u Damasku (Al Jazeera)

Piše: Ahmed Hafez

Iranski analitičari kažu da je Teheran obavijestio Washington o napadu na Izrael prošle subote kako ne bi došlo do izbijanja rata u regiji, te kako će to biti ograničen i proporcionalan odgovor na izraelsku agresiju na iransku ambasadu u Damasku.

Dodali su, u ekskluzivnim intervjuima za Al Jazeeru, da snažna podrška Zapada i zemalja u regiji čini Izrael snažnim i čuva njegov kontinuitet, te služi njegovoj agendi. Također, međunarodno pravo zahtijeva od Irana da obavijesti zemlje preko kojih će dronovi preći na svom putu za Izrael.

Iran je pokrenuo napad prošle subote lansirajući desetke dronova i projektila prema Izraelu, kao odgovor na bombardiranje iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku, prije otprilike dvije sedmice.

Glavni komandant Iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je da je njegova zemlja izvela uspješnu ograničenu operaciju i da je gađala položaje s kojih je napadnut iranski konzulat u Siriji. Upozorio je Izrael da će Iran, ako dođe do napada na iranske interese na bilo kojem mjestu, odgovoriti kontranapadom.

Iranski ciljevi

Al Jazeera je postavila pitanje analitičarima i stručnjacima u Iranu o ciljevima iranskih napada na Izrael i jesu li oni postignuti. Direktor Arapskog centra za iranske studije Muhammad Saleh Sedqian sažeo je te ciljeve u sljedećim tačkama:

  • Način na koji je iransko vojno rukovodstvo postupalo prema Izraelu veoma je važan za historiju sukoba i uspostavljanje novih pravila. Pitanje vojne nadmoći koju je Izrael promovirao od svog nastanka do sada doživljava pad, a Iran je uspio ostvariti značajne pobjede nad Izraelom.
  • Ono što se dogodilo šalje važne poruke ₋ bilo Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu, ili zemljama regije, a to je da je Iran sila koja se ne može podcjenjivati. U subotu navečer je nebo regije bilo preplavljeno dronovima i projektilima, što znači da je Iran uspio promijeniti pravila sukoba.
  • Ono što je postignuto bilo je veoma važno za Iran na domaćem planu, jer građani postavljaju zahtjeve da se ostvare ovakva postignuća. Primjetno je i veliko zadovoljstvo u svim narodnim, zvaničnim i vjerskim krugovima, pa je bilo važno da Iran pokaže takvu snagu.

Zvaničnik Političkog odbora Udruženja za odbranu palestinskog naroda Hussein Royran slaže se s navedenim ciljevima. Smatra da je iranski cilj jasan, a to je da se ”vrati poštovanje prema iranskom odvraćanju i da se uzvrati jednakom mjerom cionističkoj tvorevini…”

Mansour Haghighatpour, penzionirani brigadni general Iranske revolucionarne garde, složio se sa dva prethodna mišljenja, ali je rekao: ”Posljednji odgovor nije bio žestok. Mogao je biti oštriji i bolniji, ali je bio jedinstven jer je srušio prestiž Izraela na vojnom nivou”.

Otišao je i dalje od toga, rekavši: ”Postigli smo zacrtani cilj operacije. Prema tome, nemamo namjeru izazvati eskalaciju i nastaviti operacije. Međutim, naš odgovor će biti žešći ako Izrael počini još jednu grešku. U tom slučaju, Izrael, Amerika i druge strane koje su s njima u savezništvu i koje kontroliraju svjetske kapacitete neće moći prebrojati gubitke nastale nakon iranskih operacija”.

Politika deeskalacije

Što se tiče ograničenog karaktera iranskog odgovora, Haghighatpour smatra da “Iran trenutno nema namjeru destabilizirati političku i sigurnosnu situaciju u našoj regiji. Kad god budemo u prilici kazniti neprijatelja, to će nas približiti početnom cilju. Obavijestili smo javnost da ne želimo nastaviti operaciju, osim u slučaju da Izrael napravi još jednu grešku.”

Royran je rekao da je Iran samo želio odgovoriti na napad na svoju teritoriju, te da ne želi zapaliti rat u regiji. ”U skladu s tim, Iran je obavijestio Sjedinjene Američke Države da će njegov odgovor biti srazmjeran izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku”.

Što se tiče Sedqiana, detaljnije je pojasnio da su Iranci od samog početka jasno stavili do znanja da ovo nije operacija velikih razmjera, da je ograničena i da ima specifične ciljeve. Zbog toga je ovako ogroman broj dronova –  sa vojnog stanovišta – aktivirao kopnene protivavionske topove, izraelske avione, Željeznu kupolu i ostale odbrambene sisteme izraelske ratne avijacije. ”Prema tome, čini mi se da je ostvareno veliki postignuće i vjerujem da će se njegovi efekti pokazati u budućnost.”

Bez gubitaka na izraelskoj strani

Iranski odgovor je izazvao čuđenje kod posmatrača i analitičara u regiji, pogotovo kada je Izrael saopćio da u napadu nije bilo gubitaka, te da je veliki broj dronova pao prije nego što je stigao do cilja. Međutim, bivši zvaničnik u Iranskoj revolucionarnoj gardi osporio je ovakve navode, rekavši: ”neka Izrael onda dopusti nezavisnim novinarima i dopisnicima da obiđu centre za koje je Iran rekao da su bili meta napada. Ako dopuste nezavisnim novinarima da uđu u te centre, onda se njihove tvrdnje mogu prihvatiti kao istinite. Uvjeren sam da oni to neće dozvoliti”.

Što se tiče političkog istraživača Royrana, on smatra da je ovdje veoma važan narativ koji se plasira, te da Izrael pokušava reći da ovaj veliki napad nije doveo do rezultata. U isto vrijeme, ”Napad na Izrael je sam po sebi bez presedana, a svi izraelski pokušaji da odvrati Iran od odgovora nisu bili od koristi”, kako je rekao.

Dodao je: ”Smatram da priče poput ove dolaze u sklopu medijskog obmanjivanja koje vrši Izrael. Iran je, prije svega, saopćio da nije gađao grupe ljudi ili položaje od ekonomskog značaja, već je gađao isključivo vojne lokacije. Znamo da je u Izraelu u osnovi zabranjeno otvoreno iznositi informacije o napadima na ove lokacije. Svi znaju da tamo postoji vojna cenzura i da je zabranjeno objavljivanje mnogih informacija.”

Izvor: Al Jazeera