Raste strah od eskalacije zbog smrtonosnih borbi SDF-a i milicija u Siriji

Vođe arapskih plemena za nasilje krive ‘višegodišnju diskriminaciju’ koju u Deir Az Zoru i drugim dijelovima sjeveroistočne Sirije provodi SDF predvođen Kurdima.

Vodstvo SDF-a negira da diskriminira pretežno arapsko stanovništvo pod svojom vlašću, okrivljujući ostatke ISIL-a za zastrašivanje lokalnog stanovništva i sprečavanje razvoja područja (AP)

U borbama koje su prošle sedmice izbile između arapskih plemenskih milicija i pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima na sjeveroistoku Sirije poginuli su deseci ljudi dok raste strah od daljnje eskalacije.

Borbe su počele u dijelovima pokrajine Deir Az Zor nakon što je SDF uhapsio višeg zapovjednika Ahmada al-Khbeila, poznatijeg kao Abu Khawla, koji je optužen za korupciju.

Hapšenje Abu Khawle razbjesnilo je ostatak Vojnog vijeća Deir Az Zora, milicije koja se od 2016. godine borila kao dio SDF-a koji podržavaju Sjedinjene Američke Države u njegovoj višegodišnjoj borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

SDF kontrolira poluautonomnu zonu na sjeveroistoku Sirije, koja uključuje velike dijelove pokrajine Deir Az Zor i proteže se u dijelove Halepa na sjeverozapadu.

I SDF i plemenske milicije negiraju da je hapšenje Abu Khawle razlog eskalacije nasilja.

Glasnogovornik SDF-a optužio je Teheran i Damask za slanje plemenskih milicija da opustoše sjeveroistočni dio Sirije, gdje je stacionirana većina od gotovo 900 američkih vojnika u zemlji.

Plemenske vođe su rekle da su sukobi izbili jer su dugo bili lišeni njihovog naftnog bogatstva nakon što je SDF preuzeo kontrolu nad najvećim naftnim bušotinama u Siriji nakon odlaska ISIL-a. Plemenske vođe su se žalile da su njihova područja zanemarena u korist područja s većinskim kurdskim stanovništvom.

Joshua Landis, direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu Oklahoma, kaže da će situacija vjerovatno eskalirati i da će “cijena sukoba samo rasti”.

Rastuće nepovjerenje

Nekoliko arapskih aktivista i članova vojnog vijeća Deir Az Zora rekli su za Al Jazeeru da je do podjele došlo zbog “diskriminacije” koju provodi SDF protiv arapskog stanovništva u regiji.

“Hapšenje Abu Khawle nije razlog pobune. To je bila samo iskra za arapska plemena da djeluju”, rekao je Abu Hassan al-Dairi, aktivist iz Deir Az Zora, koji je rekao da Abu Khawla nije podržavao arapska plemena niti poštovao njihove vođe.

Adham, čelnik u vojnom vijeću koji nije želio otkriti svoje puno ime iz sigurnosnih razloga, rekao je: “Sukob je započeo dominacijom kurdskih snaga nad regijom tokom rata protiv ISIL-a. Obećano nam je da će pripadnici plemena, koje predstavlja Vojno vijeće Deir Az Zora, na kraju povratiti kontrolu, ali to se nikada nije dogodilo.”

“Zato je u konačnici počeo gerilski rat protiv SDF-a.”

Vodstvo SDF-a negira da diskriminira pretežno arapsko stanovništvo pod svojom vlašću, okrivljujući ostatke ISIL-a za zastrašivanje lokalnog stanovništva i sprečavanje razvoja područja.

U četvrtak je čelnik SDF-a priznao “pogreške” u upravljanju poluautonomnom regijom, rekavši da je bilo “greški na terenu”.

Kurdski novinar i aktivist Massoud Akko kaže da etničke podjele ne igraju ulogu u nasilju. Umjesto toga, rekao je, neke arapske plemenske vođe, koje podržava sirijska vlada i milicije lojalne Iranu, bili su korijen problema i oni su ti koji se bore protiv SDF-a.

“SDF vodi vojnu kampanju za okončanje ove pobune i uspjet će osigurati regiju u koordinaciji s arapskim plemenima”, rekao je za Al Jazeeru.

Ne nazire se kraj

Bitke traju od 28. augusta, a borbe više nisu ograničene samo na Deir Az Zor.

“Nasilje je doseglo do Al-Hassakeha i kreće se prema Raqqi, Tal Abyadu, predgrađu Halepa i periferiji Manbija” na sjeverozapadu, rekao je za Al Jazeeru Abdel Basit Abdel Latif, član opozicijske Sirijske nacionalne koalicije.

Al-Dairi je rekao da su borbe natjerale mnoge civile da napuste svoje domove i krenu prema selima pod kontrolom arapskih plemena.

“U međuvremenu, većina plemenskih šeika i dalje odbija dijalog sa SDF-om, posebno nakon što su gađali arapska sela, kuće i stambena područja”, rekao je Abdel Latif.

Washington godinama podržava SDF (AFP)

Arapska plemena kontroliraju dijelove zemlje koji se protežu do granice s Irakom, tvrde aktivisti na terenu. Ali s laganim oružjem koje imaju za borbu protiv SDF-ovih oklopnih vozila, tenkova i snajpera, možda se neće moći još dugo zadržati na tim područjima.

Etnička podjela ili teritorijalna kontrola?

“Najočitija podjela je etnička, ali situacija nije baš crno-bijela”, kazao je Aron Lund, saradnik u Centru za strateško promišljanje Century International. Objasnio je da su novi društveni i politički rascjepi, kao i intenzivni inostrani pritisci, igrali ulogu u eskalaciji.

“Postoje razne vrste političkog i drugog uplitanja Sjedinjenih Američkih Država, Turske i vlade u Damasku [Bashara al-Assada], uz podršku Rusije i Irana. Plus, naravno, [ISIL], koji se uvijek mota po zonama napetosti u potrazi za nezadovoljnicima koje može regrutirati”, rekao je Lund.

Natjecanje između plemena u Siriji seže stoljećima unazad i dugo se vrtilo oko zemlje i vode.

“Obje strane [Kurdi i Arapi] natjecale su se za najbolju zemlju za ispašu i zemlju uz rijeke”, rekao je Landis, dodajući da je natjecanje poprimilo drugačiji ton s padom Otomanskog Carstva i porastom nacionalizma.

“Svi narodi regije Jazira nadali su se svojim nacionalnim državama – Turci, Armenci, Asirci, Arapi i Kurdi”, objasnio je, misleći na regiju koja obuhvaća dijelove sjeveroistočne Sirije, jugoistočne Turske i sjeverozapadnog Iraka.

U skorije vrijeme, Sjedinjene Američke Države iskoristile su ISIL-ov pokušaj da etnički zbrišu Kurde kako bi opravdale svoju prisutnost na tom području.

“SAD je ušao u središte ove nacionalne borbe 2014. godine kada je stao na stranu Kurda iz Kobanija protiv ISIL-a. To je razbjesnilo Turke kao i mnoge sirijsko-arapske opozicione stranke”, rekao je Landis.

Kraj utjecaja SAD-a?

Ostaje nejasno u kojem pravcu će otići aktuelna eskalacija, ali analitičari vjeruju da će se nasilje vjerovatno intenzivirati i da bi moglo doći do kraja američkog utjecaja u regiji.

“Eskalacija je bila iznenađujuće brza i oštra, ali je opseg borbi još uvijek donekle ograničen”, rekao je Lund.

Lund je objasnio da bi glavne kurdske komponente SDF-a uobičajeno imale vojnu prednost i podršku arapskih plemenskih boraca koji su ostali lojalni originalnoj konfiguraciji, ali bi strano uplitanje moglo narušiti ovu ravnotežu. “To nije stabilna situacija”, rekao je.

Za Landisa, prelomna tačka leži u tome što će se dogoditi s američkom prisutnošću u regiji.

“SAD neće moći podmiriti nacionalne ambicije obje grupe. Možda će moći posredovati neko vrijeme, … ali na kraju će se povući iz regije”, rekao je Landis.

“Sve susjedne države, osim Izraela, žele da SAD ode. Radit će s tim u cilju zaoštravanjem etničkih napetosti i raspirivanjem želja arapskih plemena da vladaju nad slivom rijeke Eufrat i Deir Az Zorom kako bi dobili više prihoda od nafte”, dodao je. “Amerika sjedi na buretu baruta.”

Izvor: Al Jazeera