Gužve pred trgovinama na stanicama, benzinske pumpe postale pekare

Zabrana rada nedjeljom dovela je do haosa u Hrvatskoj, a naročito u turističkim centrima.

Zbog novog zakona o zabrani rada nedjeljom, velike su gužve u rijetkim prodavnicama koje rade (Pixsell)

S 1. siječnjom 2023. godine Hrvatska je euro uvela kao službenu valutu, dok je kuna otišla u povijest. Isto tako Hrvatska je postala i dio Schengena što uvelike olakšava putovanje jer više nema graničnih prijelaza prema ostalim državama Europske unije.

S puno manje pompe Hrvatska je dočekala i 1. srpanj ove godine kada je na snagu stupio novi Zakon o trgovini prema kojemu će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedjelja tijekom godine kada mogu raditi.

Prema tome zakonu, iznimke su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskim ustanovama i muzejima. Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Tako je Hrvatska dočekala i vikend 5. i 6. kolovoz kada su se mogle vidjeti sve nelogičnosti ovoga zakona. Naime, 5. kolovoza u Hrvatskoj se obilježavao Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te je samim tim to bio neradan dan. U nedjelju pak je većini trgovaca, sukladno novom zakonu, bilo onemogućeno da rade.

Na vrhuncu turističke sezone sve zatvoreno

Da stvar bude zanimljivija sve se to događalo u vrijeme špica turističke sezone tako da je turistima na raspolaganju bila mogućnost da sjednu negdje u kafić ili restoran, a pak kupovinu obave na benzinskim pumpama i slično. Ubrzo potom društvene mreže i portale preplavile su fotografije redova ispred prodavaonica na autobusnim i željezničkim kolodvorima.

Čelnici jedne benzinske pumpe u Zagrebu su pak otišli i dalje. Naime, oni su svjesni problema s kojima se suočavaju građani od prošloga vikenda na benzinskoj pumpi počeli peći kruh i prodavati ga kupcima. Oni na pumpu dovoze zamrznutu smjesu kruha koju po potrebi peku.

“Inače prodajemo kruh, ali danas ga više nemamo jer smo sve rasprodali. Imali smo desetak komada za probu koji su brzo planuli. Za sad u ponudi imamo samo rustiku, a glavešine će odlučiti hoćemo li širiti ponudu s obzirom na potražnju”, rekao je prodavač s ove benzinske pumpe novinarima.

U isto vrijeme neki gradovi su se pokušali snaći na najrazličitije načine pa su dane vikenda proglašavali sajamskim danima, a sve sa ciljem kako bi mogli raditi. Neki su svoje prodajne objekte proglasili vjerskim objektima kako bi nedjeljom mogli raditi.

Poruka iz Splita

“Ovo je najblaže rečeno katastrofa. Svakako jesam da se uvede neki red i pravilo, ali ovo je kaos i to se tek sada vidi. Hrvatska je turistička država i, umjesto da turistima iz cijeloga svijeta sve živo otvorimo da mogu potrošiti svoj novac, mi im sve zatvorimo. Ipak, vrh mi je bio kada sam pročitao na portalima da su benzinske pumpe počele peći kruh i prodavati. To možda i najbolje govori o apsurdu ovoga zakona kojega su pisali ljudi koji ne razumiju materiju”, kaže nam Vukovarac Stjepan V. koji se prošlog vikenda zatekao na odmoru na Jadranskom moru.

Kako na sve to što se događa gledaju i neki sami trgovci govori i poruka na papiru koji je u nedjelju bio okačen na trgovini majicama Lumer&Shop u Splitu.

“Dragi kupci, zato što u našoj Vladi sjedi hrpa majmuna koji sve pretvore u kaotičnu džunglu, naša mala trgovina (i većina trgovina u Hrvatskoj) danas ne radi. U skladu s tom odlukom, današnji ćemo dan provesti na plaži. U čast Vladi, jest ćemo banane te izvoditi majmunarije!

Pridržavamo se odluke te ćemo provesti dan na plaži i jesti banane i majmunirati se kako bi odali počast Vladi (u slučaju kiše ćemo piti doma ili u kafiću, u svakom slučaju ćemo se majmunirati). Naša trgovina ovisi o turizmu pa je stvarno idiotski zabraniti nam rad za vrijeme sezone. Ali, hej… dobrodošli u Hrvatsku”, stoji u poruci u Splitu.

Bez namirnica

Nelogičnost zakona uvidjeli su i mještani dijelova Hrvatske koji su se proteklih dana borili sa poplavama poslije obilnih kiša. Komentirajući sve što se događa, Davor Nađi iz stranke Fokus je na svome Facebook profilu napisao kako na vrhuncu vodenoga vala, ako je netko htio kupiti nešto od potrebne opreme ili hrane za volontere, da to nije mogao jer su sve trgovine bile zatvorene.

“Kada već govorimo o vrhuncima, Vlada od zabrane rada trgovina nedjeljom i dalje ne odustaje, a kako će tek sljedeće godine taj zakon imati pravi efekt, bojim se da vlada vrhunac gluposti i štete po tom pitanju još nije dosegnula. Mi iz stranke Fokus smo jasno protiv zabrane rada trgovina nedjeljom te ćemo poduzeti potrebne radnje s ciljem rušenja tog zakona! Više o tome u vremenu pred nama.

Za sada sve ide kako sam i govorio da će ići: benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude nedjeljom po različitim poslovnicama, promet u maloprodaji je manji nego bi bio da svi radne nedjeljom, a samo se još čeka da se u kladionicama krene prodavati špeceraj, a kina da u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su one koje trpe najveću štetu”, napisao je Nađi.

Da sve neće biti jednostavno provesti pokazuje i to kako nije postojao jedinstven stav oko zabrane rada nedjeljom u vrijeme kada je donošen zakon. Tako je tada Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK) izvijestilo da nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedjeljom. Prijedlog udruženja bio je da bude što manje izuzetaka kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji dok su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili da će zatvaranje trgovina zaustaviti rast plaća i potrošnje te potaknuti pad BDP-a. Poslodavci smatraju da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju i ističu da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

“Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika”, tada su prenijeli iz HUP-a.

Rupe u zakonu

Svjesni što to znači za poduzetnike, ali i turizam, gradovi su počeli na tražiti “rupe u zakonu” kako bi omogućili da trgovine rade nesmetano. Tako je Grad Hrvar donio odluku kako u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti proglašavaju 5. i 15. kolovoza 2023. godine za sajamske dane na području Grada (inače je 15. kolovoz u Hrvatskoj neradni dan kada se slavi Velika Gospa).

“Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio sajamskih događaja, u navedene dane može započeti u devet sati i završiti do 24 sata”, stoji u odluci koju potpisuje Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara.

Oglasila je i Udruga Glas poduzetnika koji su pozvali gradonačelnike i načelnike općina u Republici Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi. Prema njihovim navodima, odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023. godine, a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, su “nebulozne i štete poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine”.

“Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. Udruga Glas poduzetnika je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer”, rekla je Branka Prišlić, glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika.

Treba znati i kako je Udruga Glas poduzetnika organizirala i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

“Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja”, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

Izvor: Al Jazeera