Godinu poslije, nema pravde za Shireen Abu Akleh na ICC-ju

Međunarodni krivični sud je primio zahtjev za istraživanje smrti novinarke Al Jazeere, ali nije preduzeo dalje korake.

Napadi koji su namjerno usmjereni na novinare, kao civile, predstavljaju ratne zločine (AFP)

Godinu nakon što su izraelske snage ubile Al Jazeerinu televizijsku reporterku Shireen Abu Akleh, zahtjevi za pravdom ostaju bez odgovora.

Medijska mreža Al Jazeera podnijela je službeni zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za istragu i procesuiranje odgovornih za pucanje na novinarku 11. maja prošle godine, u trenucima kada je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na izbjeglički kamp u Jeninu, na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Između ostalog, dokazi navedeni u zahtjevu, podnesenom u decembru 2022. godine, uključuju sveobuhvatnu šestomjesečnu istragu mreže, prikupljanje iskaza svjedoka i videosnimaka.

ICC je potvrdio prijem, ali nisu poduzeti dalji koraci.

Napadi koji su namjerno usmjereni na novinare, kao civile, predstavljaju ratne zločine.

“Nestrpljivi smo da to pokrenemo i osiguramo da se slučaj ekspeditivno istraži kako bi se mogli prikupiti dokazi i identificirati odgovorni, uključujući one koji su bili na čelu”, rekao je Rodney Dixon KC, advokat Al Jazeere za slučaj Shiree Abu Akleh.

“Nadamo se da će godišnjica poslužiti kao podsjetnik na potrebu za pravdu bez odgađanja. Pratit ćemo tužilaštvo kako bismo saznali koji je vremenski okvir.”

Palestina od 2015. godine članica Suda

Porodica 51-godišnje Shiree Abu Akleh, koja je rođena u Jerusalemu i koja je imala palestinsko-američko državljanstvo, tvrdi da, također, nema informacija o tome kako sud postupa u slučaju.

Palestina je postala 123. članica ICC-ja 2015. godine.

Tokom 2020. godine je sud u Hagu odlučio da ima pravnu nadležnost nad Palestinom, njegovom članicom, i da može odgovoriti na pravna pitanja u vezi s potencijalnim istragama o “situaciji u Palestini”.

Prema Članu 19. stava 1 Rimskog statuta – ugovoru kojim je osnovan ICC – pravno tijelo dužno je osigurati da posjeduje ovlasti za ispitivanje određene situacije.

Godine 2021. bivša glavna tužiteljica ICC-ja Fatou Bensouda otvorila je istragu o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima te rekla da će ispitati događaje na okupiranoj Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze od juna 2014. godine.

“Al Jazeera je podnijela tužbu kako bi zatražila da ICC istraži gnusno ubistvo njene novinarke i druge napade na Al Jazeeru i njeno osoblje, uključujući bombaški napad na njen ured u Gazi”, kazao je Dixon KC.

“To bi trebalo razmotriti zajedno s drugim tužbama koje se odnose na ubistvo Shireen Abu Akleh u okviru istrage ICC-ja, koja je već otvorena.”

Ured tužitelja (OTP) rekao je za Al Jazeeru da “pomno prati i istražuje niz događaja povezanih sa situacijom u Palestini”, dodajući da je “povjerljivost ključni aspekt aktivnosti tužilaštva”.

“Stoga ne raspravljamo javno o detaljima vezanim uz istrage koje su u toku, kako bismo osigurali sigurnost i sigurnost žrtava, svjedoka i svih onih s kojima ured komunicira”, piše u meilu.

‘Nema interesa’ za nastavak istrage

Od kako je Karim Khan zamijenio Fatou Bensoudu na mjestu glavnog tužioca 2021. godine, stručnjaci su rekli da on nije voljan pomaknuti istragu.

“[Khan] je jasno dao do znanja da nije zainteresiran za nastavak istrage”, kazao je za Al Jazeeru William Schabas, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Middlesex.

“On se vrlo jasno svrstava uz pro-NATO i prozapadni stav. To je postalo očito ljudima koji tamo rade, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer je sva energija bila preusmjerena tamo.”

U martu je ICC izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, kao i za rusku komesarku za prava djece Mariju Aleksejevnu Lvovu-Belovu.

Nalozi su uslijedili dan nakon što je istraga koju su podržali Ujedinjeni narodi optužila Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, uključujući prisilne deportacije djece u područjima koja kontrolira.

Za razliku od rata u Ukrajini, “Evropa i SAD ne žele da Sud učini bilo šta u vezi s Palestinom”, rekao je Schabas.

Izrael je odbio priznati nadležnost ICC-ja i odgovorio da ne smatra da su počinjeni ratni zločini.

Vlasti Izraela rekle su da neće pokrenuti krivičnu istragu o ubistvu Shireen Abu Akleh, koja je upucana u glavu dok je nosiala kacigu i pancirni prsluk s natpisom “press”.

Pokušaji razdvajanje prava i politike

Pokušaji razdvajanja prava i politike u ostvarivanju međunarodne krivične pravde zakomplicirani su nedostatkom zastare ili maksimalnog vremena u kojem tužitelj mora odgovoriti na zahtjev koji je podnio član Suda.

To rezultira time da je ICC “institucija čiju će političku orijentaciju odrediti tužitelj”, kazao je Schabas.

Ako tužitelj odbije otvoriti istragu, država članica može uložiti žalbu, ali u slučaju da zahtjev ostane bez odgovora, postoji malo zakonske osnove za žalbu.

Jedna od opcija je da se Palestina odvaži na neistraženo podrčje i podnese žalbu zbog zanemarivanja istrage, uz obrazloženje da odgovor kasni.

“Ne možemo isključiti da Palestina neće pronaći način da to učini, ali to nikada prije nije urađeno”, rekao je Schabas.

Izvor: Al Jazeera