‘Od rijeke do mora’: Šta zapravo znači ovaj palestinski slogan?

Kritičari su upotrebu slogana nazvali antisemitskom usred izraelskog rata protiv Gaze. Ipak, slogan ima složenije korijene.

Propalestinski demonstranti drže transparent s natpisom 'Oslobodite Palestinu' tokom skupa u Ženevi (AFP)

Slogan koji poziva na slobodu od rijeke Jordan do Sredozemnog mora izazvao je pažnju nakon što su propalestinski demonstranti diljem zapadnog svijeta suočeni s pokušajima da ograniče njegovu upotrebu.

Od Bejruta do Londona, od Tunisa do Rima, pozivi na prekid vatre kojim bi se prekinulo izraelsko nemilosrdno bombardiranje Gaze bili su isprepleteni sloganom: “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna.”

Mnoštvu koje maše palestinskim zastavama, pjesma koja odjekuje cijelim svijetom izražava želju za slobodom od ugnjetavanja diljem historijske zemlje Palestine. Ali za Izrael i njegove podržavatelje, koji ovu frazu označavaju kao prohamasovu, to je prikriveni poziv na nasilje koji nosi antisemitsku optužbu.

Laburistička stranka Velike Britanije u ponedjeljak je suspendirala člana parlamenta Andyja McDonalda zbog korištenja fraze “između rijeke i mora” u govoru na propalestinskom skupu.

Ranije ovog mjeseca, ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman opisala je propalestinske demonstracije kao “marševe mržnje” i upozorila da se slogan treba tumačiti kao pokazatelj nasilne želje za eliminacijom Izraela.

Demonstranti drže transparente podrške tokom propalestinskih demonstracija u Londonu (AP)

Nogometni savez u Velikoj Britaniji zabranio je igračima korištenje slogana na svojim privatnim nalozima na društvenim mrežama.

Austrijska policija zauzela je sličan stav, zabranivši propalestinski protest na temelju skandiranja i tvrdeći da je slogan, koji je izvorno formulirala Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), usvojila oružana grupa Hamas. Njemačke vlasti proglasile su slogan zabranjenim i optuživim te su pozvale škole u glavnom gradu Berlinu da zabrane korištenje keffiyeha, palestinskog šala.

Koje je porijeklo slogana?

Nakon što su ga Palestinci iz dijaspore osnovali 1964. pod vodstvom Yassera Arafata, PLO je pozvao na uspostavu jedinstvene države koja bi se protezala od rijeke Jordan do Sredozemnog mora kako bi obuhvatila svoje historijske teritorije.

Rasprava o podjeli prethodila je formiranju države Izrael 1948. Plan koji su Ujedinjeni narodi iznijeli godinu dana ranije o podjeli teritorija na jevrejsku državu, koja obuhvata 62 posto bivšeg britanskog mandata, i odvojenu palestinsku državu, odbile su tadašnje arapske vođe. Više od 750.000 Palestinaca protjerano je potom iz svojih domova u onome što je postalo poznato kao Nakba ili “katastrofa”.

Ljudi demonstriraju u znak podrške palestinskim civilima u glavnom gradu Finske Helsinkiju (Reuters)

Vodstvo PLO-a kasnije je prihvatilo mogućnost dvodržavnog rješenja, ali neuspjeh mirovnog procesa u Oslu 1993. i pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da posreduju u konačnom dogovoru u Camp Davidu 2000. što je dovelo do druge Intifade, masovnog palestinskog ustanka, od tada su rezultirale zaoštravanjem stavova.

Šta to znači?

I palestinskim i izraelskim zagovornicima različita tumačenja značenja slogana ovise o izrazu “slobodan”.

Nimer Sultany, predavač prava na Školi za orijentalne i afričke studije (SOAS) u Londonu, rekao je da pridjev izražava “potrebu za jednakošću za sve stanovnike historijske Palestine”.

“Oni koji podržavaju apartheid i jevrejsku nadmoć smatrat će egalitarističko pjevanje nepoželjnim”, rekao je za Al Jazeeru Sultany, palestinski državljanin Izraela.

Sloboda se ovdje odnosi na činjenicu da je Palestincima uskraćeno ostvarivanje njihova prava na samoodređenje otkako je Velika Britanija dala Jevrejima pravo na uspostavu nacionalne domovine u Palestini kroz Balfourovu deklaraciju iz 1917. godine.

“Ovo je i dalje srž problema: kontinuirano uskraćivanje Palestincima da žive u jednakosti, slobodi i dostojanstvu kao i svi ostali”, rekao je Sultany.

Deseci hiljada propalestinskih demonstranata marširali su nedavno kišnim Londonom u pratnji nekoliko jevrejskih skupina, što je prema riječima predavača SOAS-a znak da se slogan ne može protumačiti kao antisemitski.

“Važno je zapamtiti da je ovo pjevanje na engleskom i da se ne rimuje na arapskom, te da se koristi na demonstracijama u zapadnim zemljama”, rekao je. “Kontroverza je izmišljena kako bi se spriječila solidarnost Zapada s Palestincima.”

Proizraelski zagovornici, međutim, tvrde da slogan ima zastrašujući efekat.

“Za Jevreje Izraelce ova fraza govori da će između rijeke Jordana i Mediterana postojati jedan entitet, koji će se zvati Palestina, neće biti jevrejske države, i status Jevreja u bilo kojem entitetu koji se pojavi bit će vrlo nejasan”, kaže Yehudah Mirsky, jerusalemski rabin i profesor bliskoistočnih i jevrejskih studija na Univerzitetu Brandeis.

“Zvuči mnogo više kao prijetnja nego kao obećanje oslobođenja. To ne nagovještava budućnost u kojoj Jevreji mogu imati pune živote i biti ono što jesu”, rekao je. Prema njegovim riječima, taj slogan je otežavao ljevičarskim Izraelcima da se zalažu za dijalog.

Mirsky tvrdi da su oni koji uzvikuju slogan “pristalice Hamasa”, dok Sultany smatra da su oni koji mašu zelenom zastavom oružanog pokreta izuzetak na protestima hiljada ljudi.

Demonstranti su se okupili na protestu ‘Stand with Palestine’ u znak solidarnosti s Gazom u Dublinu (Reuters)

Kontroverza je u ponedjeljak stigla čak do britanskog parlamenta, kada je Laburistička stranka smijenila McDonalda s dužnosti jer je rekao: “Nećemo stati dok ne bude pravde. Sve dok svi ljudi, Izraelci i Palestinci, između rijeke i mora, ne budu mogli živjeti u mirnoj slobodi.”

Stranka je tvrdila da je britanski zastupnik izrekao “duboko uvredljive” komentare koji se odnose na rat između Izraela i Gaze. McDonald je odbacio optužbe, rekavši da su njegove riječi bile zamišljene kao “iskreni apel za prestanak ubistava” u regiji, prema izvještajima lokalnih medija.

Sultany je dinamiku u igri vidio kao “pokušaj cionista i proizraelskih propagandista da uruše razliku između postojanja Izraela kao države i ideološkog aparata jevrejske nadmoći”. Kroz ovu iskrivljenu leću, “poziv na egalitarizam i demontiranje sistema apartheida postaje egzistencijalna prijetnja”.

Izraelsko korištenje izraza ‘od rijeke do mora’

Stranka Likud Benjamina Netanyahua, koja sebe opisuje kao konzervativnu i nacionalističku, bila je nepokolebljivi promicatelj koncepta “Eretz Israela” ili biblijski danog prava jevrejskom narodu na zemlju Izrael.

Prema Jewish Virtual Library, originalni manifest stranke iz 1977. navodi da će “između mora i Jordana postojati samo izraelski suverenitet”. Također je tvrdio da uspostava palestinske države “ugrožava sigurnost jevrejskog stanovništva” i “ugrožava postojanje države Izrael”.

Izraelska ambasadorica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Tzipi Hotovely, bila je među promoterima međunarodnog priznanja jevrejskog historijskog prava na zemlje od rijeke do mora.

Hiljade građana New Yorka izašlo je na ulice u znak podrške Palestincima (EPA)

Proširenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu od strane uzastopnih izraelskih vlada smatra se pokušajem Izraela da kontrolira zemlju od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, negirajući palestinske težnje za nezavisnom državom.

Mirsky, sa Univerziteta Brandeis, rekao je da dok su izraelske javne osobe koristile biblijski koncept da polažu pravo na političku vlast nad svim spornim teritorijima i o tom pitanju se “vruće raspravljalo” u modernom Izraelu.

Umjesto da se fokusira na ono što sije podjele, Mirsky je rekao da bi se “napori trebali usmjeriti na pronalaženje rješenja”.

“Hajde da sjednemo i možemo li smisliti ideje koje će praktički poboljšati život Jevrejima i Arapima”, rekao je, uključujući novi slogan koji premošćuje trenutne podjele. “Koliko god ovo čudno zvučalo, mislim da će na kraju ovog rata biti nova prilika za razgovor o stvaranju bolje budućnosti”.

Izvor: Al Jazeera