‘Nema prekida vatre’: Pristalice Izraela u Washingtonu bezuvjetno podržale rat u Gazi

Marš za Izrael privukao je hiljade demonstranata i najviših političara, od kojih su mnogi odbili pozive na prekid rata.

Demonstranti drže natpise na kojima piše 'Amerika stoji uz Izrael' u Washingtonu (AP)

Zvižduci su odjeknuli na proizraelskom skupu u Washingtonu kada je politički analitičar Van Jones pozvao na prestanak bombardiranja Gaze.

Jones je osudio antisemitizam i izrazio podršku Izraelu u svom obraćanju „Maršu za Izrael“, demonstracijama koje su privukle desetke hiljada demonstranata u National Mall, park u srcu glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država.

Ali Jonesova izjava da je “mirovnjak” izazvala je buku u mnoštvu.

“Molim za mir, da nema više raketa iz Gaze i da više bombe ne padaju na stanovnike Gaze. Bože, čuvaj djecu”, rekao je.

Prvobitno zviždanje protiv njega brzo se pretvorilo u povike “nema prekida vatre”. Mnoštvo se okupilo kako bi podržalo izraelski rat u Gazi i pozvalo na oslobađanje više od 200 zarobljenika koje drži palestinska grupa Hamas.

Hamas je 7. oktobra iznenada napao Izrael, ubivši više od 1.200 ljudi. Kao odgovor, Izrael je poveo vojnu ofanzivu na Gazu, mali, gusto naseljeni palestinski pojas u kojem živi 2,3 miliona ljudi. U izraelskim napadima do sada je ubijeno više od 11.000 Palestinaca.

Protesti, održani u utorak, uslijedili su nakon velikog protesta zagovornika prava Palestinaca u Washingtonu 10 dana ranije.

Bezuvjetna podrška Izraelu

No, ovaj je marš privukao najviše članove američkog Kongresa iz obje glavne stranke, uključujući predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona i vođu demokratske većine u Senatu Chucka Schumera, koji su se obratili okupljenima.

“Pozivi na prekid vatre su nečuveni”, rekao je Johnson. Njegova je izjava dočekana s više povika “nema prekida vatre”, ovaj put s odobravanjem.

Na skupu je govorio i čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries. Isto je učinio i John Hagee, desničarski kršćanski pastor koji je optužen za raspirivanje antisemitizma i islamofobije.

Hagee se našao na udaru kritika 2008. godine nakon što je ponovno isplivala stara propovijed u kojoj je opisao nacističkog vođu Adolfa Hitlera kao “lovca” kojeg je Bog poslao da natjera Jevreje da se presele u Izrael.

Administraciju predsjednika Josepha Bidena na skupu je predstavljala i Deborah Lipstadt, američka predstavnica za borbu protiv antisemitizma.

Širok ideološki spektar na protestu istaknuo je američku dvostranačku podršku Izraelu.

“Vratite ih kući”, uzvikivali su demonstranti, misleći na zarobljenike u Gazi, dok su mahali izraelskim i američkim zastavama.

Demonstrantica drži znak podrške Izraelu na proizraelskom protestu u Washingtonu (Al Jazeera)

Vodeće grupe za ljudska prava optužile su Izrael za kršenje međunarodnog prava tokom rata i napade na civilne ciljeve, uključujući stambene četvrti, bolnice i škole u kojima su smještene raseljene osobe. Stručnjaci Ujedinjenih naroda također su upozorili na opasnost od genocida nad palestinskim narodom.

Na pitanje o žrtvama u Gazi, mnogi demonstranti su izrazili solidarnost prema Palestincima, ali su za nasilje okrivili Hamas, optuživši grupu da koristi civile kao “živi štit”.

Mnogi su držali natpise koji su proglašavali granicu Izraela od rijeke Jordan do Sredozemnog mora. Poruke su imale za cilj suprotstaviti se sloganu “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”, nešto što pristalice palestinskih prava smatraju aspirativnim pozivom na slobodu i jednakost.

Al Jazeera je razgovarala s nekim od demonstranata na ovom protestu.

Stu Weiss: ‘Koja okupacija?’

Stu Weiss, demonstrant iz New Jerseya, držao je natpis da bi 1.200 Izraelaca ubijenih 7. oktobra iznosilo 48.000 Amerikanaca u odnosu na broj stanovnika.

Weiss je rekao da njegova poruka ima za cilj natjerati ljude da razmišljaju o razmjerima zločina koje je počinio Hamas. Dodao je da je Hamas odgovoran i za smrt Palestinaca u Gazi, tvrdeći da je ta grupa spriječila ljude da pobjegnu na jug.

U stvarnosti, stotine hiljada Palestinaca raseljene su sa sjevera Gaze, a Izrael je nastavio bombardirati južne gradove u koje je rekao stanovnicima da idu. Procjenjuje se da je jedan od svakih 200 Palestinaca u Gazi ubijen.

Weiss je rekao da bi do kraja sukoba želio vidjeti “nestanak Hamasa i Izraelce koji žive u miru s palestinskim narodom”.

“Učeni su da mrze Jevreje i Izrael”, rekao je o Palestincima. Na pitanje je li izraelska okupacija Gaze pridonijela neprijateljstvu u sukobu, Weiss je odgovorio pitanjem: “Koja okupacija?”

Demonstrant na proizraelskom skupu nosi majicu sa simbolom tvrdokornog kahanističkog pokreta (Al Jazeera)

James McLaughlin: ‘Oni dolaze po nas’

James McLaughlin, demonstrant iz Philadelphije, rekao je da nikada ne može biti prekida vatre dok Izrael ne uništi Hamas.

“Dolaze po Jevreje. I oni dolaze po nas, cijelu zapadnu civilizaciju. Dakle, kao bedem, zapadna civilizacija je temelj moje vjere. U potpunosti stojim uz Izrael”, rekao je McLaughlin za Al Jazeeru.

Pokazao je natpis na kojem je pisalo: “Kršćani stoje uz Izrael.”

Rima: ‘Izrael je naša zemlja’

Rima, demonstrantica koja se odlučila identificirati samo imenom, nosila je veliki zeleni plakat s natpisom: “Od rijeke do mora, uvijek ćete vidjeti Izrael.”

“Izrael je naša autohtona zemlja i uvijek će biti naša. Odatle dolaze Jevreji. Bili su tu prije Arapa. Bili su tamo prije svih drugih”, rekla je Rima za Al Jazeeru.

Demonstrant drži znak na kojem piše: ‘Od rijeke do mora, Izrael je ono što ćete uvijek vidjeti’ (Al Jazeera)

Evan: ‘Teško je zamisliti dobar ishod’

Evan, demonstrant koji je također želio biti identificiran samo imenom, mahao je velikom izraelskom zastavom i naglasio da je Hamas počeo rat.

Izrazio je podršku onome što je nazvao “pravom Izraela da se brani”. Ipak, dao je sumoran pogled na budućnost dok je razmišljao o tome šta će se dogoditi nakon sadašnjeg sukoba.

“Teško je zamisliti dobar ishod, bez obzira na sve. Izrael je vjerovatno stvorio još jednu generaciju ljudi koji će ih mrziti. I to je posljedica rata. Od bilo koga ko je izgubio roditelja, dijete, voljenu osobu, rođaka, ko je ubijen u nečemu, ne može se očekivati da će zagrliti ili oprostiti,” rekao je Evan. “To je nesreća. Ali ne mogu sjediti ovdje i reći Izraelu: ‘Moraš izaći sada.”

Minna Shezaf: Sukob je ‘zastrašujući’

Minna Shezaf, demonstrantica iz Washingtona, koja je živjela u Izraelu, rekla je da je bila na skupu kako bi izrazila solidarnost s Izraelom i pohvalila Bidenovo postupanje s krizom kao “vrijedno divljenja”.

Shezaf je dodala da bi sukob mogao poprimiti “zastrašujući” smjer ako se naoružana grupa Hezbollah dodatno uključi u rat.

Libanska grupa gotovo svakodnevno pokreće napade na izraelske trupe u znak podrške Gazi. Izrael je uzvraćao bombardiranjem područja duž zajedničke granice s Libanom.

Upitana o sve većem broju smrtnih slučajeva u Gazi, Shezaf je rekla: “Užasno je što Hamas radi ljudima u Gazi. To je kršenje ljudskih prava.”

Izvor: Al Jazeera