Klimatske promjene već su pogodile Zemlju, no bit će još gore

Količina ugljičnog dioksida u atmosferi neprestano raste, zagrijavajući Zemlju alarmantnom brzinom, upozoravaju naučnici.

Aktivisti širom svijeta čiste obale kako bi doprinijeli borbi protiv zagađenja i klimatskih promjena (EPA)

Međunarodni napori, poput Pariškog sporazuma, usmjereni su na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ali stručnjaci kažu da zemlje ne čine dovoljno da ograniče opasno globalno zagrijavanje.

Tokom posljednjih nekoliko desetljeća, vlade zemalja su se zajednički obavezale usporiti globalno zagrijavanje. Međutim, uprkos pojačanoj diplomatiji, svijet se već suočava s posljedicama klimatskih promjena, a očekuje se da će biti još gore, navodi se u analizi Vijeća za međunarodne odnose (CFR) autora Jamesa Lindsaya Maizlanda.

Protokolom iz Kyota i Pariškim sporazumom zemlje su se dogovorile smanjiti emisije stakleničkih plinova, ali količina ugljičnog dioksida u atmosferi neprestano raste, zagrijavajući Zemlju alarmantnom brzinom. Naučnici upozoravaju da bi, ako se ovo zagrijavanje nesmanjeno nastavi, moglo donijeti ekološku katastrofu većem dijelu svijeta, uključujući nevjerovatan porast nivoa mora, rekordne suše i poplave i rasprostranjen gubitak vrsta.

Od pregovora o Pariškom sporazumu 2015. godine, mnoge od 195 zemalja koje su strane sporazuma ojačale su svoje klimatske obaveze tokom godišnjih konferencija UN-a o klimi poznatih kao Konferencija stranaka (COP). Međutim, uoči ovogodišnjeg samita COP28 u Dubaiju, Ujedinjeni narodi (UN) su upozorili da vlade nisu na pravom putu da ispune svoje pariške ciljeve, pozivajući ih da usvoje puno ambicioznije planove za dekarbonizaciju.

Pariški sporazum, najznačajniji globalni klimatski sporazum do danas, zahtijeva od svih zemalja da postave obećanja o smanjenju emisija. Vlade su postavile ciljeve, poznate kao nacionalno određeni doprinosi (NDC), s ciljem sprečavanja porasta globalne prosječne temperature za dva stepena iznad predindustrijskih nivoa i nastojanja da je održe ispod 1,5 stepena. Također ima za cilj doseći globalne neto nulte emisije, pri čemu je količina emitiranih stakleničkih plinova jednaka količini uklonjenoj iz atmosfere, u drugoj polovini stoljeća.

Svakih pet godina zemlje bi trebale procijeniti svoj napredak prema provedbi sporazuma kroz proces poznat kao globalna provjera stanja. Prvi, objavljen u septembru 2023. godine, upozorio je vlade da “svijet nije na pravom putu da ispuni dugoročne ciljeve Pariškog sporazuma”.

Sjedinjene Američke Države, drugi najveći emiter na svijetu, bile su jedina zemlja koja se povukla iz sporazuma, nakon odluke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja je stupila na snagu u novembru 2020. Međutim, predsjednik Joe Biden ponovno je uključio SAD u sporazum. Tri zemlje nisu formalno odobrile sporazum: Iran, Libija i Jemen.

Mnoge planine i poznata skijaška turistička mjesta iz godine u godinu suočavaju se s problemom nestanka nedostatka snijega (EPA) (Keystone)

Konsenzus nauke o klimatskim promjenama

Među naučnom zajednicom postoji široki konsenzus, iako neki poriču da su klimatske promjene problem, uključujući političare u SAD.

„Kada se pregovarački timovi sastaju na međunarodnim razgovorima o klimi, postoji manje skepticizma prema nauci i više neslaganja oko toga kako postaviti prioritete“, kaže David Victor, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu California u San Diegu.

Podaci uzeti iz ledenih jezgri pokazuju da prosječna temperatura Zemlje sada raste više nego što je bila u osamsto hiljada godina. Naučnici kažu da je to uglavnom rezultat ljudskih aktivnosti u posljednjih 150 godina, poput spaljivanja fosilnih goriva i krčenja šuma. Ove su aktivnosti dramatično povećale količinu stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu, prvenstveno ugljičnog dioksida, u atmosferi, uzrokujući zagrijavanje planete, navodi se u analizi.

Naučnici već godinama upozoravaju na katastrofalne posljedice za okoliš ako globalna temperatura nastavi rasti sadašnjim tempom. Prema procjenama iz 2021., prosječna temperatura na Zemlji već je porasla za otprilike 1,1 stepen u odnosu na predindustrijske nivoe. Izvještaj, koji je izradilo više od dvjesto naučnika iz preko šezdeset zemalja, predviđa da će svijet doseći ili premašiti zagrijavanje od 1,5 stepena u sljedeća dva desetljeća, čak i ako države odmah drastično smanje emisije.

Posljedice će biti daleko gore ako se dosegne prag od dva stepena, kažu naučnici.

“Idemo prema katastrofi ako ne možemo kontrolirati svoje zagrijavanje i to moramo učiniti vrlo brzo”, kaže Alice C. Hill, viša saradnica CFR-a za energiju i okoliš.

Aktivisti u Rimu traže od svoje vlade snažniju akciju u borbi protiv klimatskih promjena (EPA)

Koje su zemlje odgovorne za klimatske promjene?

Ovaj odgovor ovisi o tome koga pitate i kako mjerite emisije. Još od prvih pregovora o klimi 1990-ih, dužnosnici su raspravljali o tome koje su zemlje – razvijene ili one u razvoju – više krive za klimatske promjene i koje bi stoga trebale smanjiti svoje emisije.

Zemlje u razvoju tvrde da su razvijene zemlje tokom vremena emitirale više stakleničkih plinova. Kažu da bi te razvijene zemlje sada trebale nositi veći teret jer su mogle razvijati svoje ekonomije bez ograničenja. Prema podacima, Sjedinjene Američke Države emitirale su najviše od svih, a slijedi ih Europska unija (EU).

Međutim, Kina i Indija sada su među najvećim svjetskim godišnjim emiterima, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Razvijene zemlje tvrde da te zemlje sada moraju učiniti više na rješavanju klimatskih promjena.

U kontekstu ove rasprave, glavni sporazumi o klimi razvili su se u načinu na koji teže smanjenju emisija. Protokol iz Kyota zahtijevao je samo od razvijenih zemalja da smanje emisije, dok je Pariški sporazum prepoznao da su klimatske promjene zajednički problem i pozvao sve zemlje da postave ciljeve emisija.

Obaveze iz Pariškog sporazuma nedovoljne

Većina stručnjaka kaže da obećanja zemalja nisu dovoljno ambiciozna i da se neće provesti dovoljno brzo da ograniče porast globalne temperature na 1,5 stepen. Politike pariških potpisnika od kraja 2022. mogle bi rezultirati porastom od 2,7 stepeni do 2100. godine, prema Climate Action Trackeru koji su sakupile njemačke neprofitne organizacije Climate Analytics i NewClimate Institute.

“Pariški sporazum nije dovoljan. Čak i u vrijeme pregovora, prepoznato je kao nedovoljno,” kaže Hill iz CFR-a. “Bio je to samo prvi korak, a očekivalo se da će se zemlje, kako vrijeme bude odmicalo, vratiti s većom ambicijom da smanje svoje emisije.”

Prosječna svjetska temperatura će i dalje porasti za dva stepena do 2100. čak i ako zemlje u potpunosti ispune svoja obećanja za 2030. i kasnije. Ako više od stotinu zemalja koje su postavile ili razmatraju ciljeve neto nule ispune, zagrijavanje bi moglo biti ograničeno na 1,8 tepeni, prema Climate Action Trackeru.

Tokom prethodnog ljeta ljudi širom svijeta spas od nesnosnih vrućina tražili su u vodama gradskih fontana (EPA)

Alternative Pariškom sporazumu

Neki stručnjaci predviđaju da će se najvažnija klimatska akcija dogoditi na drugim forumima. Ekonomist sa Univerziteta Yale William Nordhaus kaže da isključivo dobrovoljni međunarodni sporazumi kao što je Pariški sporazum promiču slobodnu vožnju i da su osuđeni na propast. Najbolji način za smanjenje globalnih emisija, kaže on, bio bi da vlade pregovaraju o univerzalnoj cijeni ugljika, a ne da se fokusiraju na ograničenja emisija u zemlji. Drugi predlažu nove sporazume koji se odnose na određene emisije ili sektore kako bi nadopunili Pariški sporazum.

“Napredak se neće dogoditi globalno sa svim zemljama ujedinjenim, nego u manjim grupama i po sektorima”, kaže Victor, profesor međunarodnih odnosa.

Posljednjih godina bilo je takvih primjera. Grupa G20, koja predstavlja zemlje koje su odgovorne za 80 posto svjetskog zagađenja stakleničkim plinovima, obećala je prestati finansirati nove elektrane na ugljen u inostranstvu i dogovorila se utrostručiti kapacitete obnovljive energije do kraja ovog desetljeća. Međutim, vlade G20 do sada nisu uspjele odrediti rok za postupno ukidanje fosilnih goriva.

Godine 2022. zemlje u Međunarodnoj organizaciji civilnog zrakoplovstva postavile su cilj postizanja neto nulte emisije za komercijalno zrakoplovstvo do 2050. U međuvremenu, gradovi diljem svijeta dali su vlastita obećanja. U Sjedinjenim Američkim Državama više od šest stotina lokalnih vlasti ima detaljne klimatske akcijske planove koji uključuju ciljeve smanjenja emisija.

Uprkos ovim trendovima, mnogi kažu da kreatori politike još uvijek imaju najveću ulogu u postavljanju i provođenju ciljeva emisija.

“Sve je to prilično malo u odnosu na vlade diljem svijeta koje postavljaju snažnu klimatsku politiku,” kaže Michael Greenstone, profesor ekonomije na Univerzitetu u Chicagu za CFR.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada