Prvi brod sa žitaricama napustio Odesu: Šta to znači?

Sporazum o ponovnom otvaranju blokiranih crnomorskih ruta ima za cilj pomoći u sprječavanju gladi u svijetu.

S teretom od više od 26.000 tona kukuruza, brod kineske proizvodnje odredište ima u Tripoliju, na sjeveru Libana (Anadolija)

Brod sa ukrajinskim žitaricama napustio je u ponedjeljak ujutro crnomorsku luku Odesa, prvi put otkako je Rusija u februaru pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Dugo očekivana isporuka u ponedjeljak uslijedila je nakon što su Rusija i Ukrajina uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske prošlog mjeseca postigli dogovor koji je pobudio nadu u olakšanje krize sa hranom koja prijeti ljudima širom svijeta.

Evo šta treba znati:

Šta se dogodilo?

Razoni, brod pod zastavom Sijera Leonea, napustio je Odesu nakon osam sati po srednjoevropskom vremenu, prema turskom ministarstvu odbrane.

S teretom od više od 26.000 tona kukuruza, brod kineske proizvodnje odredište ima u Tripoliju, na sjeveru Libana.

Podaci iz Razonijevog sistema za automatsku identifikaciju, sigurnosnog uređaja za praćenje brodova na moru, pokazali su da je brod polako izašao iz luke u Odesi zajedno s tegljačem.

Brod je išao veoma sporo zbog prisustva mina u Crnom moru koje su postavile ukrajinske snage u nastojanju da spriječe rusku vojsku da se približi Odesi s mora.

Utovar tereta pratili su ukrajinski, turski i predstavnici UN-a.

Zašto je ovo važno?

Ukrajina i Rusija su najveći izvoznici žitarica u svijetu, ali rat je prouzrokovao blokadu Crnog mora.

To je dovelo do pada ukrajinskog izvoza na nivo od samo jedne šestine u poređenju sa predratnim količinama, dok su cijene žitarica doživjele rast.

Prema Svjetskom programu hrane UN-a, oko 47 miliona ljudi prijeti „akutna glad“ zbog posljedica rata.

Sporazum potpisan prošlog mjeseca o ponovnom otvaranju blokiranih crnomorskih ruta za izvoz žitarica i druge poljoprivredne robe ima za cilj pomoći u sprječavanju gladi, ubrizgavanjem više pšenice, suncokretovog ulja, gnojiva i drugih proizvoda na svjetska tržišta, uključujući i za humanitarne potrebe. Cilj mu je prijeratni nivo od pet miliona tona žitarica koje se izvoze svakog mjeseca.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da će pošiljke ekonomiji  osigurati najmanje milijardu dolara deviznih prihoda i priliku za poljoprivredni sektor da planira sljedeću godinu.

Kakve su reakcije?

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleva pozdravio je početak isporuke, nazivajući ga „olakšanjem za svijet“.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov opisao je događaj „veoma pozitivnim“, nazivajući ga „dobrom prilikom za test efikasnosti mehanizama koji su dogovoreni tokom razgovora u Istanbulu“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da se nada da će to biti jedan od mnogo komercijalnih brodova koji će prevesti ukrajinske žitarice u inostranstvo i dobiti „jako potrebnu stabilnost i olakšanje za globalnu sigurnost sa hranom, naročito u u najosjetljivijim humanitarnim kontekstima“.

Šta je sljedeće?

Brod se u Istanbulu očekuje u utorak, a tamo će inspekciju izvršiti osoblje Zajedničkog centra za koordinaciju, koji se sastoji od predstavnika Ukrajine, Rusije, Turske u UN-a. Nakon inspekcije, brod će nastaviti prema Tripoliju.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture tvrdi da u luci Odesa čeka još 16 brodova.

Dogovor iz prošlog mjeseca vrijedit će 120 dana i automatski će biti obnavljan, osim u slučaju da rat stane. Sporazumom su obuhvaćene luke Odesa, Černomorsk i Južni.

Glasnogovornik turskog predsjedništva rekao je u nedjelju da bi ovaj dogovor mogao utabati put za mirovni sporazum između dvije strane.

Ruske snage napale su zone u regiji Odesa tri puta nakon što je potpisan sporazum, a posljednje granatiranje prijavljeno je u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije