Iran aktivira međunarodni koridor ‘Sjever-Jug’

Koridor ‘Sjever-Jug’ skraćuje trajanje putovanja na 20 do 30 dana, u poređenju sa dužom rutom koja se tradicionalno koristi i prolazi kroz egipatski Sueski kanal.

Koridor 'Sjever - Jug' sastoji se od mreže morskih, kopnenih i željezničkih linija (iranska štampa)

Al Jazeera.net – ekskluzivno 

Nakon više od dvije decenije otkako su Rusija, Iran i Indija 2000. godine potpisale prvi dokument za uspostavljanje Međunarodnog transportnog koridora sjever-jug (INSTC), Teheran je prošle sedmice počeo prevoziti robu iz ruske luke Astrakhan preko Kaspijskog mora do iranske luke Bandar-e Anzali, odakle se kopnenim putem transportira do voda Zaljeva, a zatim se teret otprema morem u indijsku luku Nhava Sheva (JNPA).

Dariush Jamali, šef iransko-ruske luke Solyanka u ruskom gradu Astrakhanu, opisao je proces transporta robe koridorom “Sjever-Jug” kao preliminarni test za ispitivanje koridora. Istaknuo je da procesom transporta koordinira i upravlja iranska državna kompanija IRISL Group (Islamic Republic of Iran Shipping Lines Group) i njeni regionalni uredi u Rusiji i Indiji, a očekuje se da će potrajati 25 dana.

Međunarodni koridor

Ruska pošiljka se sastoji od dva kontejnera od 40 stopa (12.192 metra) sa drvenim pločama teškim 41 tonu, koji su ranije otpremljeni iz Sankt Peterburga, a sada su na putu za Indiju.

Iako je Iran saopćio da je koridor pušten u rad u julu prošle godine, te kako je pošiljka papira iz Finske u Indiju prebačena kontejnerskim vozom iz iranske luke Astara na Kaspijskom moru do voda Zaljeva, a zatim morem do Indije, projekt je posustao iz razloga koji još nisu objavljeni.

Dužina koridora INSTC, koji se proteže od Sankt Peterburga na Baltičkom moru i ide kroz Rusiju, Kaspijsko more, Iran i vode Zaljeva sve do Indijskog okeana, iznosi 7200 kilometara. Koridor skraćuje trajanje putovanja na 20 do 30 dana, u usporedbi s dužom rutom koja se tradicionalno koristi i prolazi kroz egipatski Sueski kanal. Također smanjuje i troškove prijevoza za 2500 dolara na svakih 15 tona tereta, prema iranskim službenim novinama.

Koridor “Sjever – Jug” sastoji se od mreže morskih, kopnenih i željezničkih linija koje povezuju indijski Mumbai s euroazijskom regijom. Predviđeno je da s glavnom linijom koridora budu povezane i sporedne linije koje sežu u središnju Aziju i istočnu Evropu, na njegovom putu do Sankt Peterburga u zapadnoj Rusiji, a odatle i do evropskih tržišta kopnom i morem.

Strateški značaj

U vrijeme strogih sankcija koje su uvedene Rusiji i Iranu, značaj međunarodnog koridora nije ograničen samo na trgovinu, već poprima strateške i vitalne dimenzije kako bi se razbila zapadna blokada i osujetila politika maksimalnog pritiska, smatra ekonomski istraživač Gholamreza Moghadam.

Moghadam je objasnio za Al-Jazeeru.net da je koridor i ranije bio aktivan, ali da se njegova uloga svodila na transport robe između Rusije i Irana od 2002. do danas, zbog tehničkih prepreka i nedostatka kopnenih linija i željeznica potrebnih za transport robe između iranskih luka od sjevera do juga.

Moghadam smatra da koridor “Sjever-Jug” karakterizira kratko vrijeme transporta, niska cijena i sigurnost, čime se ostvaruje najveća profitna marža za sudionike u trgovini. Dodaje da je njegova zemlja odlučna u tome da koridor postane most za globalnu trgovinu iz Indijskog okeana i zemalja istočne Azije preko zaljevskih država, zatim Kavkaza i Euroazije, pa sve do istočne Evrope.

Iranski istraživač zaključuje da njegova zemlja ima strateški položaj u globalnoj trgovini, budući da preko njene teritorije prolazi nekoliko međunarodnih koridora od juga prema sjeveru i od istoka prema zapadu, te obrnuto. Ističe da se osiguravanjem neophodne infrastrukture povećava udio Teherana u globalnoj trgovini.

Tranzitna željeznička ruta

U međuvremenu, iranski predsjednik Ebrahim Raisi prisustvovao je ceremoniji otvaranja tranzitne željezničke rute koja povezuje Kazahstan s Turskom i Evropom preko iranskog teritorija. Tom prilikom je istaknuo kako je jedan od vanjskopolitičkih prioriteta njegove zemlje širenje trgovinskih odnosa preko iranskog teritorija imajući u vidu da je to “siguran, brz i jeftin put”.

U tom kontekstu, željeznička stanica u Teheranu dočekala je prvi tranzitni kontejnerski voz natovaren sumporom iz Kazahstana na putu za Tursku.

Sa svoje strane, glasnogovornik iranske vlade Ali Bahadori-Jahromi objavio je na Twitteru da njegova zemlja namjerava raditi na oživljavanju svoje povijesne pozicije kao poveznice u regionalnom prometu.

Mreža koridora za povezivanje susjednih regija

Sa svoje strane, iranski ekonomista Bahman Arman opisao je svoju zemlju kao vitalnu poveznicu između kontinenata Azije i Evrope. Kaže kako se ona nalazi u srcu nekoliko međunarodnih koridora zbog čega će imati aktivnu ulogu u globalnoj trgovini. Iznio je kritike na račun prethodnih iranskih vlada zbog toga što nisu dovršile tranzitnu liniju koja povezuje vode Zaljeva i zapadne granice  koje dijeli s Turskom.

Objasnio je za Al Jazeeru.net da mreža međunarodnih koridora kroz Iran može povezati sve susjedne zemlje, pored toga što smanjuje razdaljine između zemalja istočne Azije i istočne Evrope. Mrežu koridora kroz iransku teritoriju je opisao kao jaku konkurenciju egipatskom Sueskom kanalu.

Osvrćući se na zapadne sankcije Rusiji, Arman je kazao da je koridor “Sjever-Jug” veza koja spaja indijski Mumbai i ruski Sankt Peterburg. Pozvao je svoju zemlju da dovrši tranzitnu liniju vode Zaljeva – granični prijelaz Bazargan s Turskom, kako bi se evropska tržišta opskrbila iranskom energijom.

Izvor: Al Jazeera